Przepis na domową masę makową-składniki:
1 1/2 szklanki suchego maku, całych ziaren lub mielonych
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu, płynnego
1/2 szklanki rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki mielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
1/3 szklanki surowych białek
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropli ekstraktu lub esencji migdałowej
Mak dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą. Powinna sięgać ok. 0,5 cm nad powierzchnię maku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 min. Dokładnie odcedzamy mak z pozostałej wody. Przekładamy do malaksera i mielimy. Jeśli mak był wcześniej mielony należy tą czynność pominąć. Dodajemy białka, cukier puder, cukier waniliowy, miód i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z bakaliami, orzechami, skórką, sokiem z cytryny oraz ekstraktem migdałowym. Masę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.