Ciastka świąteczne
Składniki
ilość porcji: 72
220 g masła
200 g tłuszczu do pieczenia
400 g cukru
5 jajek
940 g (7,5 szkl.) mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
15 g ekstraktu z anyżu
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 45min.
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Utrzeć razem masło, tłuszcz do pieczenia i cukier. Dodać jajka i nadal ucierać. Dodać anyż, a następnie 7 szklanek mąki, proszek do pieczenia i sól. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie. Dodać kolejną szklankę mąki w razie potrzeby. Schłodzić ciasto.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto i powykrawać foremkami ciastka. Ułożyć ciastka na wysmarowanej blaszce.
Piec w temperaturze 175°C przez 12 do 15 minut. Po ostygnięciu udekorować ciasteczka polewą lub posypką.
Tak piekę razem z dzieckiem.