Przepis na domowe lody

Znacie jakis fajny przepis na zrobienie lodów w domu?
Wiem, że można zamrozić sok owocowy ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o lody smietankowe :)
pytanie zadane 12 maja 2014 w Inne przez użytkownika adata22 (32,456)

24 odpowiedzi

+7 głosów
Na takie lody nie znam, jednak mam w domu maszynkę do robienia lodów. Najpierw zamrażam pojemnik na kilka godzin, potem umieszczam go w maszynie do lodów i wlewam tak przygotowaną masę, np. właśnie śmietankową, a można różne. Po chwili lody gotowe. :) Polecam.
odpowiedź 15 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+7 głosów
Joasia30 a jak robisz taką masę? Zdradzisz przepis?
odpowiedź 15 maja 2014 przez użytkownika adata22 (32,456)
+8 głosów
Przepisy na lody miałam w instrukcji do maszyny, część sama znalazłąm w internecie. Wkleje te co mam, ale zaznaczam, że wszystkich przepisów jeszcze nie robiłam. :)

DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE Z MASCARPONE

składniki na 0,5 litra lodów:
250 serka mascarpone
3 jajka
1-2 łyżek cukru pudru
około 20 dkg truskawek
wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich stopniowo po łyżce mascarpone cały czas mieszając (najwygodniej mikserem). Do powstałej masy dodajemy drobniutko pokrojone lub zmiksowane truskawki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy.
2. Drugi etap to mrożenie. Mam to szczęście, że posiadam maszynkę do robienia domowych lodów, która robi to za mnie. Polecam - na ten moment to mój ulubiony gadżet kuchenny. Posiada pojemnik, który mrozi się w zamrażarce przez kilka godzin. Wlana do niego masa zamarza. Dodatkowo jest cały czas mieszana, dzięki czemu wtłacza się do niej powietrze i lody są "puszyste" i zachowują odpowiednią konsystencję. Jeżeli nie macie maszyny można wstawić masę do zamrażarki w plastikowym pojemniku. Należy jednak raz na jakiś czas wyjąć ją i potraktować mikserem z końcówkami mieszającymi. Jeśli się tego nie zrobi powstaną kryształki lodu i nasz deser zamarznie po kilku godzinach na kamień niezdatny do spożycia.
Pewnie, że można kupić gotowe lody w sklepie, ale w sumie czego nie można kupić?  A taka domowa wersja jest nie tylko zdrowsza, bo pozbawiona wszelkich spulchniaczy i barwników, ale moim zdaniem dużo lepsza :)

Oczywiście przepisy można modyfikować według własnych potrzeb i dostępnych składników :)

Muszę wklejać po jednym, bo jest limit znaków. :)
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+9 głosów
LODY "KRÓWKOWE"
składniki:
0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego
150-200g masy kajmakowej z puszki
wykonanie:
1. Masę dodajemy po łyżce do mleka i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa
2. Wkładamy do lodówki na minimum 8h
3. Osoby, które posiadają maszynkę do robienia lodów, włączają ją i stopniowo wlewają masę. Po 20 minutach lody są gotowe. Można je jeszcze włożyć do zamrażarki na 2 godziny, aby zamarzły na tyle, aby dało się nakładać gałkownicą. Ten kto nie posiada maszynki ma nieco utrudnione zadanie - podczas zamrażania musi co jakiś czas wyjąć lody i potraktować mikserem z końcówkami ubijającymi. W przeciwnym razie wytrącą się kryształki zamarzniętej wody i lody będę nie tylko mniej smaczne, ale również twarde.
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
SORBET MORELOWY
składniki:
ok. 0,5 kg moreli
niecała szklanka mleka sojowego
sok z połowy cytryny
łyżka cukru pudru
wykonanie:
1. Umyte morele oddzielamy od pestek i miksujemy na jednolitą masę.
2. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz mleko sojowe. Powstałą masę wkładamy do lodówki na całą noc.
3. Schłodzoną masę zamrażamy przy użyciu maszynki do robienia lodów lub po prostu wkładamy do plastikowego pojemnika i do zamrażarki. W przypadku drugiej opcji nie trzeba wcześniej chłodzić masy w lodówce, ale należy raz na jakiś czas wyjąć masę i zmiksować końcówkami takimi jak do ubijania piany, aby zapobiec wytrącaniu kryształków lodu.
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+9 głosów
Mrożony jogurt z malinami
składniki:
duży jogurt typu greckiego
250gram malin
ewentualnie łyżka cukru pudru
wykonanie:
1. Maliny i jogurt miksujemy w blenderze na jednolitą masą, chłodzimy i przygotowujemy w maszynce do robienia lodów przez 20 minut.
Można zmrozić go jeszcze bardziej w zamrażarce, ale bardzo dobrze smakuje w konsystencji bardzo gęstego shake'a.
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
GRANITA ARBUZOWA
składniki:
1kg arbuza
sok z połówki cytryny
50ml wódki (niekoniecznie)
łyżka cukru pudru

wykonanie:
1. Miąższ arbuza oddzielamy do skóry i pestek, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze.
2. Powstała masa arbuzowa jest bardzo wodnita, dlatego ja przesączyłam ją przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się namiaru wody i oddzielić najbardziej aromatyczny miąższ.
Soku, który pozostanie po przecedzeniu nie trzeba wylewać. Można zrobić sobie z niego niezłego drina, takiego jak ten :)
3. Przecedzony miąższ mieszamy z sokiem z cytryny, łyżką cukru pudru i wódką. Arbuz i alkohol to świetne połączenie, jednak w przypadku granity nie należy przesadzić z ilością wódki, ponieważ wówczas będzie znacznie dłużej zamarzać.
4. Powstałą masę przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia warto raz na jakiś czas wyjąć pojemnik i przemieszać energicznie jego zawartość, co zapobiegnie zbryleniu się granity.
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
Lody waniliowe
Składniki
160 ml niesłodzonego mleka kondensowanego, lekko schłodzonego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
160 ml słodzonego mleka z puszki, lekko schłodzonego
240 ml śmietany kremówki

Przygotowanie
1. Ubij niesłodzone mleko skondensowane tak, aby miało kremową konsystencję.
2. Dodaj słodzone mleko z puszki i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj aromat waniliowy.
4. Ubij na twardo śmietanę i dodaj do mieszanki.
5. Przełóż masę do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 45 minut.
6. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 10 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+9 głosów
Lody czekoladowe
Składniki
140 g czekolady mlecznej lub ciemnej
60 ml słodzonego mleka z puszki, lekko schłodzonego
2 jajka
160 ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru pomarańczowego lub rumu
Przygotowanie
1. Połam czekoladę na kawałki i roztop ją w garnku na parze. Ewentualnie możesz także rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej, wkładając ją do kuchenki na ok. 2 – 3 minuty.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Wymieszaj dokładnie żółtka z mlekiem z puszki.
4. Dodaj płynną czekoladę i likier lub rum.
5. Ubij na twardo śmietanę z białkami jajek i dodaj je do masy.
6. Przełóż masę do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 30 minut.
7. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 10 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
Lody truskawkowe
Składniki
160 g truskawek (świeże lub mrożone)
2 łyżeczki miodu
4 łyżeczki cukru
160 ml mleko skondensowanego, lekko schłodzonego
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki likieru pomarańczowego (do wyboru)
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie
1. Umyj świeże truskawki i dobrze je osusz. Truskawki mrożone należy rozmrozić.
2. Włóż truskawki, miód i cukier do garnka i podgrzej wszystko cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. 4 – 8 minut, aż otrzymasz miękkie puree.
3. Przetrzyj puree aby usunąć ewentualne ogonki truskawek.
4. Pozostaw puree do ostygnięcia.
5. Ubij niesłodzone mleko skondensowane tak, aby miało kremową konsystencję.
6. Ubij śmietanę tak, aby miała taką samą konsystencję jak mleko i połącz ją z ubitym mlekiem.
7. Wymieszaj likier i sok cytrynowy z puree z truskawek i połącz to wszystko ze śmietaną.
8. Przełóż masę do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 30 minut.
9. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 10 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...