Przepis na domowe lody

Znacie jakis fajny przepis na zrobienie lodów w domu?
Wiem, że można zamrozić sok owocowy ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o lody smietankowe :)
pytanie zadane 12 maja 2014 w Inne przez użytkownika adata22 (32,456)

24 odpowiedzi

+8 głosów
Lody kawowe
Składniki
2 jajka
160 ml słodzonego mleka z puszki, lekko schłodzonego
240 ml śmietany kremówki
1 kopiata łyżka kakao w proszku
2 łyżeczki brandy
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Wymieszaj dokładnie żółtka z mlekiem z puszki.
3. Ubij śmietanę z białkiem i dodaj ją do mieszanki żółtek z mlekiem.
4. Rozpuść kakao w niewielkiej ilości gotującej się wody i dodaj do niego brandy i aromat waniliowy.
5. Połącz dwie mieszanki i włóż wszystko do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 30 minut.
6. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 10 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
Lody rumowo- rodzynkowe
Składniki
2 łyżki aromatu waniliowego
40 ml rumu
80 g rodzynek
80 ml niesłodzonego mleka skondensowanego, lekko schłodzonego
80 ml słodzonego mleka z puszki, lekko schłodzonego
160 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
1. Wymieszaj rum i aromat waniliowy i włóż do tego rodzynki. Odstaw na całą noc.
2. Ubij niesłodzone mleko skondensowane aż będzie miało kremową konsystencję.
3. Dodaj słodzone mleko z puszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj rum, aromat waniliowy i rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Włóż wszystko do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 30 minut.
6. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 10 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
Lody bananowo – miodowe
Składniki
2 – 3 banany
Sok z 1 dużej cytryny
120 ml śmetany kremówki
60 ml miodu
100 ml niesłodzonego jogurtu naturalnego
2 białka jajek
Przygotowanie
1. Rozdrobnij banany w dużej misce korzystając z widelca.
2. Dodaj sok z cytryny, nieubitą śmietanę, jogurt i miód i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Ubij pianę z białek i dodaj do masy.
4. Włóż wszystko do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 40 minut
5. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 15 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
Lody Amaretto
składniki:
200 gram mascarpone
200ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
60ml likieru Amaretto
wykonanie:
1. Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy również kawę i likier.
2. Śmietanę ubijamy i dodajemy po łyżce do mascarpone delikatnie mieszając.
3. Trzeci etap to mrożenie. Dla posiadaczy maszynki do lodów - pamiętajcie, aby schłodzić masę. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Mrożąc standardowo w zamrażarce (bez użycia maszynki) warto raz na jakiś czas wyjąć pojemnik z lodami i zmiksować końcówkami do ubijania, aby nie wytrącały się kryształki lodu.
 4. Dla wzmocnienia smaku można przed podaniem posypać kawą rozpuszczalną.
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+7 głosów
O matko, ile przepisów ;)
Dziękuję Ci bardzo, może coś sobie z tego wybiorę.
odpowiedź 16 maja 2014 przez użytkownika adata22 (32,456)
+7 głosów
o matuchno kochana:) ile tego :) uwielbiam lody:)
odpowiedź 12 czerwca 2014 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+8 głosów
nutella + mleko w proporcji pół na pół wymieszać blenderem i zamrozić pycha :)
odpowiedź 17 czerwca 2014 przez użytkownika Mama Kini (40,494)
+7 głosów
Na śmietankowe? Nie znam... Ale ja robię takie
* truskawki
*  żółtko jajka
* śmietana
*cukier
Miksuję wszystko, proporcje- na oko. I wlewam do foremek. Zamrażam i już! Gotowe ;)
Teraz robiłam z banana i brzoskwini ( można także z nektarynki)
Taka sama zasada, ale nie dodaję już żółtka.
W tych dodaję soku z cytryny aby nie było czuć cierpkiego posmaku banana.
odpowiedź 26 lipca 2014 przez użytkownika MamaWi (53,285)
+7 głosów
jej.. same pyszności proponujecie, już kilka przepisów zapisałam i będę próbować:)
odpowiedź 26 lipca 2014 przez użytkownika Katarynka (21,239)
+7 głosów
mama Kini, super przepis, muszę wypróbować bo uwielbiam nutelle ;-)
odpowiedź 17 grudnia 2014 przez użytkownika olamama2 (66,862)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...