Lody rumowo- rodzynkowe
Składniki
2 łyżki aromatu waniliowego
40 ml rumu
80 g rodzynek
80 ml niesłodzonego mleka skondensowanego, lekko schłodzonego
80 ml słodzonego mleka z puszki, lekko schłodzonego
160 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
1. Wymieszaj rum i aromat waniliowy i włóż do tego rodzynki. Odstaw na całą noc.
2. Ubij niesłodzone mleko skondensowane aż będzie miało kremową konsystencję.
3. Dodaj słodzone mleko z puszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj rum, aromat waniliowy i rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Włóż wszystko do wyjmowanego pojemnika. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w rozdziale „Korzystanie z urządzenia”. Ustaw włącznik czasowy na 30 minut.
6. Jeśli jest taka potrzeba, pozostaw włącznik po upływie ustawionego czasu jeszcze na 10 minut w pozycji I (ON), aby jeszcze wzmocnić konsystencję lodów. Wcześniej koniecznie wyjmij mieszadło!