Przepisy na lody miałam w instrukcji do maszyny, część sama znalazłąm w internecie. Wkleje te co mam, ale zaznaczam, że wszystkich przepisów jeszcze nie robiłam. :)
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE Z MASCARPONE
składniki na 0,5 litra lodów:
250 serka mascarpone
3 jajka
1-2 łyżek cukru pudru
około 20 dkg truskawek
wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich stopniowo po łyżce mascarpone cały czas mieszając (najwygodniej mikserem). Do powstałej masy dodajemy drobniutko pokrojone lub zmiksowane truskawki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy.
2. Drugi etap to mrożenie. Mam to szczęście, że posiadam maszynkę do robienia domowych lodów, która robi to za mnie. Polecam - na ten moment to mój ulubiony gadżet kuchenny. Posiada pojemnik, który mrozi się w zamrażarce przez kilka godzin. Wlana do niego masa zamarza. Dodatkowo jest cały czas mieszana, dzięki czemu wtłacza się do niej powietrze i lody są "puszyste" i zachowują odpowiednią konsystencję. Jeżeli nie macie maszyny można wstawić masę do zamrażarki w plastikowym pojemniku. Należy jednak raz na jakiś czas wyjąć ją i potraktować mikserem z końcówkami mieszającymi. Jeśli się tego nie zrobi powstaną kryształki lodu i nasz deser zamarznie po kilku godzinach na kamień niezdatny do spożycia.
Pewnie, że można kupić gotowe lody w sklepie, ale w sumie czego nie można kupić? A taka domowa wersja jest nie tylko zdrowsza, bo pozbawiona wszelkich spulchniaczy i barwników, ale moim zdaniem dużo lepsza :)
Oczywiście przepisy można modyfikować według własnych potrzeb i dostępnych składników :)
Muszę wklejać po jednym, bo jest limit znaków. :)