Pranie kasztanami: owoce należy wydłubać ze skorupek (tych brązowych) i pokroić na drobne kawałki lub, w miarę możliwości, rozetrzeć bokiem noża na papkę. Pamiętaj, że jedzenie roślin zawierających saponiny nie jest wskazane i dlatego nie krój ich na desce, na której robisz kanapki i inne jedzenie. Na jedno pranie powinno wystarczyć około szklanki owoców. Roztarte kasztany przekładamy do garnka nie używanego do gotowania jedzenia i zalewamy szklanką wody. Całość stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie przelewamy miksturę (można odcedzić kawałki owoców) do miski, w której dokonamy prania. Do pralki lepiej jest użyć niegotowanych kasztanów pokrojonych na cztery części i włożonych np. do zawiązanej skarpetki. Najlepsze jest to, że w ten sposób możemy za jednym razem wyprać ubrania kolorowe i białe, gdyż saponiny nie uwalniają kolorów z tkanin i dzięki temu nic nie zafarbuje. Do prania białych rzeczy warto dodać łyżkę sody oczyszczonej, aby biel była wyraźniejsza.