Aperitif – to specyficzny napój alkoholowy lub bezalkoholowy mający na celu pobudzić, względnie wzmocnić nasz apetyt przed jedzeniem. Nazwa pochodzi od łac. aperire, co oznacza „otwierać”, tzn. być wprowadzeniem do jedzenia.
Zaliczamy do aperitifu ?
Bezalkoholowe:
Szklanka wody gazowanej (250 -350 ml)
Szklaneczka toniku (200 ml)
Szklanka soku pomidorowego lub grejpfrutowego (nie polecamy pomarańczowego)
Alkoholowe:
Małe piwo (330 ml)
Cydr (200 ml)
Wina stołowe (100 ml)
Wina musujące wytrawne (100 ml)
Naturalne wina wzmacniane (50 ml) (Sherry, Madeira, białe Porto)
Wina aromatyzowane (50 ml) (wszystkie rodzaje Wermutów),
Wódki aperitifowe dzielimy na dwie grupy:
Gorzkie – ziołowo korzenne: (Piołunówka J. A. Baczewski, Pieprzówka, Campari Bitter, Amaro Cora, ) Wymienione alkohole pije się w porcjach ok. 30 ml, rozcięcznone sokiem pomarańczowym lub wodą sodową.
Anyżowe – sporządzone na bazie destylatów i olejków m.in.: Lukrecji, anyżu, cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, szałwi, pieprzu, itd. Poza właściwościami aperitifowymi posiadają również właściwości orzeźwiające.
Pamiętajmy, że aperitif wypity w większej ilości działa całkowicie odwrotnie od pożądanego zamiaru. Wstrzymuje łaknienie i obniża wydzielenie soku żołądkowego.