Syrop z owoców czarnego bzu:
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1/2 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Owoce przebieramy i opłukujemy delikatnie. Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia około 15 min. Owoce powinny zacząć pękać.
Następnie odcedzamy powstały w ten sposób sok, zaś owoce przecieramy przez sito (do soku). Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzujemy sok 15 min.
Syrop taki nadaje się super jako dodatek do zimowej herbaty, ale również, po rozcieńczeniu wodą i dodaniu odrobiny soku z cytryny - może stanowić smaczny napój.
Co trzeba wiedzieć o owocach czarnego bzu:
1. Zbieramy je tylko dojrzałe, gdy mają czarno - fioletowy, głęboki kolor. Zielone i niedojrzałe owoce odrzucamy.
2. Nawet dojrzałe owoce czarnego bzu zawierają trującą sambunigrynę, która jednak zostaje unicestwiona podczas obróbki termicznej. Nie jemy więc owoców na surowo!
3. Używamy tylko owoców, bez baldachów. Najwygodniejszy do oddzielania owoców od zielonej gałązki jest...widelec :)
4. Sok z owoców czarnego bzu bardzo mocno plami. Podobno używano go kiedyś do farbowania tkanin. Warto więc używać rękawiczek i ubrania ochronnego. Może niekoniecznie jakiegoś specjalistycznego, ale raczej radziłabym założyć jakiś stary t-shirt, a nie wyjściową bluzeczkę.