Mleko to produkt najwszechstronniejszy pod względem wartości odżywczej. Jest koniecznym i najwartościowszym składnikiem codziennej diety człowieka. Mleko i jego przetwory spożywane samodzielnie są w stanie zabezpieczyć organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi. Mleko jest również najtańszym i najlepszym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E. Spożywanie mleka zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, pokrywa niemal w 100% zapotrzebowanie (i przyswojenie) organizmu na wapń. Wapń wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych komórek, np. komórek mięśni czy komórek nerwowych. Mleko to doskonałe i tanie źródło bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka.