Czy robicie domowe przetwory?

Zawsze uważałam że przetwory robią stare babcie. Ale odkąd zaczęłam czytać etykietki na opakowaniach zaczęłam się zastanawiać czy takowych nie robić. Bo skoro w soku malinowym nie ma malin albo jest go 0,6 % a w dżemiku truskawkowym jest sok z buraków i czarnej rzepy to nie dziwne że coraz więcej dzieci ma alergie pokarmowe. W tym roku zmusiłam się by zrobić właśnie maliny i ogórki bo te ze sklepu są zawsze brudne :) A wy chomikujecie coś w spiżarni na zimę?
pytanie zadane 3 listopada 2013 w Inne przez użytkownika margolcia (6,782)

31 odpowiedzi

+11 głosów
u nas nie ale już o tym myślimy na przyszłość
odpowiedź 9 grudnia 2013 przez użytkownika Nensi Nknk (16,752)
+13 głosów
U mnie w domu od zawsze robiło się przetwory. Było nas w domu duzo, bo mieszkałam  z dziadkami, rodzicami i rodzeństwem, a zawsze też robiło się dla mamy brata i jego rodziny. Obecnie też robię przetwory. Niektóre sama inne z mamą. W zasadzie wszystko pakujemy do słoików. Robimy salatki z warzyw, ogórki, kiszona kapusta, dżemy, marmolady, soki, musy owocowe (te robi się u nas dla małych dzieci), kompoty, czereśnie i wiśnie drylowane do placka. Dużo owoców również mrożę: truskawki, jagody, maliny, porzeczka, jeżyna. Sama też robię kiełbasy i mięsko do sloików, aby w ten sposob spożywac jak najmniej chemii
odpowiedź 18 grudnia 2013 przez użytkownika daracz (48,398)
+11 głosów
ja robię włascie wszystkie jakie się tylko da:) są najlepsze:)
odpowiedź 13 stycznia 2014 przez użytkownika bozena (55,908)
+8 głosów
ja nie robię
odpowiedź 13 stycznia 2014 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+10 głosów
Robię, zaprawiam i owoce(w całości i musy, dżemy nie cieszą się u nas powodzeniem) i warzywa(przede wszystkim sałatki warzywne, ale też ogórki kiszone, które przygotowuje nam tato, bo mi zawsze nie wychodzą :). Przygotowuję to co zjemy a nie wszystko jak leci, bo warto zaprawić.
odpowiedź 14 stycznia 2014 przez użytkownika hkama (38,207)
+7 głosów
tak robię soki, ogórki, grzybki
odpowiedź 30 stycznia 2014 przez użytkownika Mama Kini (40,494)
+9 głosów
Kompoty,dżemy,ogórki kiszone,korniszony,papryka marynowana,grzybki leśne marynowane.
odpowiedź 5 marca 2014 przez użytkownika kasiula82 (25,524)
+9 głosów
Kurcze ja osobiscie nie,ale chetnie bym sie nauczyla jak sie robi przetwory;) Czy ktos posiada jakis latwy przepis?Pamietam,ze moja mama robila ogorki i jakies jagody w sloiczkach-pysznosci..teraz juz nic tak nie smakuje.Mam wrazenie,ze nawet kupione pomidory nie sa pomidorami ;p
odpowiedź 6 marca 2014 przez użytkownika monnalisa (1,524)
+8 głosów
Ja robię tylko ogórki kiszone i czasem marynowane podgrzybki. Chociaż kusi mnie coraz bardziej zrobienie dżemu truskawkowego, może w tym roku spróbuję.
odpowiedź 17 marca 2014 przez użytkownika adata22 (32,456)
+9 głosów
Ogórki kiszone według receptury mojej babci, powidła itd.
odpowiedź 23 października 2014 przez użytkownika marrika (29,451)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...