masa marcepanowa

zna ktoś przepis na taką masę? taką do robienia dekoracji np. na tort. ale chodzi mi TYLKO O SPRAWDZONY PRZEPIS :) nie taki spisany z google:) bo kiedyś sama spisałam i wyszło co wyszło czyli nic nie wyszło:(
pytanie zadane 23 października 2013 w Inne przez użytkownika olamama2 (66,862)

19 odpowiedzi

+8 głosów
może skorzystam z odpowiedzi
odpowiedź 27 stycznia 2014 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+6 głosów
myślę, że muszę skorzystać z tego przepisu :)
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+5 głosów
ja nigdy nie robiłam
odpowiedź 7 października 2015 przez użytkownika madziuńka (32,657)
+4 głosów
nigdy nie robiłam
odpowiedź 1 grudnia 2015 przez użytkownika magdalena41 (30,194)
+1 głos
Robie z przepisów z internetu
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
+2 głosów
Masa marcepanowa wykonanie:
Składniki:
- 200g migdałów*
- 180g cukru pudru
- łyżka wody + kilka kropel olejku migdałowego lub dwie łyżki amaretto
Migdały mielić w blenderze (lub innym urządzeniu) do chwili aż masa stanie się lekko klejąca a grudki migdałów będą prawie niewyczuwalne. Wysypać wszystko na blat, zasypać cukrem pudrem, we wgłębienie dodać łyżkę wody z kilkoma kroplami olejku (lub amaretto). Wszystko zagnieść aż masa stanie się plastyczna i gładka. Potrwa to nie dłużej niż 5 minut. Zawinąć w folię spożywczą, przechowywać w lodówce szczelnie owinięty. Migdały powinny być obrane. Proponuję jednak kupić z łupinkami, są znacznie tańsze. W celu ich obrania należy zalać je wrzątkiem i odstawić do czasu aż napęcznieją a łupinka sama odejdzie (około 10-15 minut).
odpowiedź 3 lutego 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+2 głosów
Sama skorzystam z przepisów podanych przez dziewczyny.
odpowiedź 3 marca 2016 przez użytkownika kicikici (27,641)
+1 głos
* margaryna 1/4 kostki
* woda 80 ml
* mąka 1/2 szklanki
* cukier puder
Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.

Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
Masę wyrabiamy  dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.

Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).
odpowiedź 25 kwietnia 2016 przez użytkownika Madeleine (47,632)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...