Dziękujemy za to że jesteś świadomym rodzicem poszukującym odpowiedzi! Zarejestruj się, wystarczy tak niewiele abyś mógł podzielić się swoim doświadczeniem i wygrał atrakcyjne nagrody

masa marcepanowa

zna ktoś przepis na taką masę? taką do robienia dekoracji np. na tort. ale chodzi mi TYLKO O SPRAWDZONY PRZEPIS :) nie taki spisany z google:) bo kiedyś sama spisałam i wyszło co wyszło czyli nic nie wyszło:(
pytanie zadane 23 października 2013 w Inne przez użytkownika olamama2 (66,862)

19 odpowiedzi

+8 głosów
może skorzystam z odpowiedzi
odpowiedź 27 stycznia 2014 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+6 głosów
myślę, że muszę skorzystać z tego przepisu :)
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+5 głosów
ja nigdy nie robiłam
odpowiedź 7 października 2015 przez użytkownika madziuńka (32,657)
+4 głosów
nigdy nie robiłam
odpowiedź 1 grudnia 2015 przez użytkownika magdalena41 (30,194)
+1 głos
Robie z przepisów z internetu
odpowiedź 30 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
+2 głosów
Masa marcepanowa wykonanie:
Składniki:
- 200g migdałów*
- 180g cukru pudru
- łyżka wody + kilka kropel olejku migdałowego lub dwie łyżki amaretto
Migdały mielić w blenderze (lub innym urządzeniu) do chwili aż masa stanie się lekko klejąca a grudki migdałów będą prawie niewyczuwalne. Wysypać wszystko na blat, zasypać cukrem pudrem, we wgłębienie dodać łyżkę wody z kilkoma kroplami olejku (lub amaretto). Wszystko zagnieść aż masa stanie się plastyczna i gładka. Potrwa to nie dłużej niż 5 minut. Zawinąć w folię spożywczą, przechowywać w lodówce szczelnie owinięty. Migdały powinny być obrane. Proponuję jednak kupić z łupinkami, są znacznie tańsze. W celu ich obrania należy zalać je wrzątkiem i odstawić do czasu aż napęcznieją a łupinka sama odejdzie (około 10-15 minut).
odpowiedź 3 lutego 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+2 głosów
Sama skorzystam z przepisów podanych przez dziewczyny.
odpowiedź 3 marca 2016 przez użytkownika kicikici (27,641)
+1 głos
* margaryna 1/4 kostki
* woda 80 ml
* mąka 1/2 szklanki
* cukier puder
Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.

Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
Masę wyrabiamy  dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.

Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).
odpowiedź 25 kwietnia 2016 przez użytkownika Madeleine (47,632)

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

  1. Alexanndra

    184690 Punkty

  2. fikumiku

    139918 Punkty

  3. inreii

    130573 Punkty

  4. irena_mmm

    120823 Punkty

...
x