Dieta w anemii:
Poza stosowaniem preparatów farmaceutycznych, bardzo ważna jest odpowiednia dieta, którą niejednokrotnie udaje się bez leków wyprowadzić dziecko z niedokrwistości.
Najwięcej żelaza jest w:
• mięsie, zwłaszcza czerwonym (np. wołowinie),
• podrobach (np. w wątróbce – jeśli dziecko nie zje samej wątróbki, można przyrządzić mu pasztet),
• mięsie indyka,
• tłustych rybach,
• roślinach strączkowych,
• ciemnozielonych warzywach (brokułach, zielonym groszku, fasolce szparagowej, kapuście włoskiej oraz sałacie),
• czerwonych buraczkach,
• ziarnach zbóż (liczą się tylko produkty z pełnego ziarna!),
• orzechach,
• suszonych figach, morelach i daktylach.
Warto też pamiętać, że żelazo zawarte w produktach zwierzęcych wchłania się znacznie lepiej niż żelazo z produktów roślinnych (przykładowo – z mięsa wchłania się ok 20 proc. żelaza, a z ryżu jedynie 1 proc.)