Zupa z soczewicy czerwonej z pomidorami
SKŁADNIKI
4 - 6 PORCJI
1 łyżka masła lub oliwy
włoszczyzna (1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 2 ząbki czosnku)
1,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka (400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skórek
400 ml soku pomidorowego z kartonika
250 g czerwonej soczewicy
PRZYPRAWY:
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego
1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki mieszanki gęstego sosu ostrygowego z sosem sojowym
Do podania: posiekany świeży szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Warzywa obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę. Rozgrzać masło lub oliwę w większym garnku z grubym dnem, dodać warzywa i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać, tylko zeszklić).
Wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oraz pokrojone pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, następnie dodać sok pomidorowy i znów zagotować.
Po kolejnych 10 minutach gotowania, jak warzywa będą już całkowicie miękkie, zmiksować całość w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, zagotować, dodać opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać świeżym szczypiorkiem.