zupa z soczewicą

macie jakiś SPRAWDZONY przepis na zupę z soczewicą?
pytanie zadane 17 grudnia 2014 w Inne przez użytkownika olamama2 (66,862)

18 odpowiedzi

+5 głosów
jadłam, nawet dobra, ale sama nigdy nie robiłam
odpowiedź 30 lipca 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+5 głosów
jadłam u teściowej kiedyś ale sama nie robiłam
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez użytkownika morena55 (13,273)
+3 głosów
Zupa z soczewicy czerwonej z pomidorami
SKŁADNIKI
 4 - 6 PORCJI
1 łyżka masła lub oliwy
włoszczyzna (1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 2 ząbki czosnku)
1,5 litra bulionu warzywnego
1 puszka (400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skórek
400 ml soku pomidorowego z kartonika
250 g czerwonej soczewicy
PRZYPRAWY:
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego
1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki mieszanki gęstego sosu ostrygowego z sosem sojowym
Do podania: posiekany świeży szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Warzywa obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę. Rozgrzać masło lub oliwę w większym garnku z grubym dnem, dodać warzywa i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać, tylko zeszklić).
Wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oraz pokrojone pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, następnie dodać sok pomidorowy i znów zagotować.
Po kolejnych 10 minutach gotowania, jak warzywa będą już całkowicie miękkie, zmiksować całość w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, zagotować, dodać opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać świeżym szczypiorkiem.
odpowiedź 24 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+3 głosów
nie jemy soczewicy
odpowiedź 24 listopada 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686)
+2 głosów
Niestety raz zrobiłem ale moje dzieci nie jedza tego
odpowiedź 31 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
+2 głosów
Ja po prostu dodaję do warzywnej.
odpowiedź 20 marca 2016 przez użytkownika kicikici (27,641)
+1 głos
Ja robiłam rozgrzewającą zupę soczewicy na jesienne wieczory. Z winem, pomarańczami i chili. Nie wszystkim smakowała. Miała swój aromat.
odpowiedź 20 marca 2016 przez użytkownika pink086 (69,232)
0 głosów
Raz robiłam taki krem na bulionie z warzywami.
odpowiedź 20 marca 2016 przez użytkownika Madeleine (47,632)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...