Dziecko bardziej napiera na żołądek i codzienna czynność może skończyć się zgagą. Dobry sposób na zgagę to unikanie wszelkiego wysiłku. Trzeba także dokładnie planować dzień i jeśli okaże się, że posprzątanie jest konieczne, należy pamiętać o tym, aby nic nie jeść godzinę przed robieniem porządków. Inny sposób na zgagę w ciąży to rozsądne jedzenie. Posiłki trzeba racjonalnie dzielić na np. 9 porcji w ciągu całego dnia. Należy unikać zjadania dużych posiłków. Po posiłku najlepiej chwilę odpocząć. Zgaga w ciąży najczęściej pojawia się po zjedzeniu: cebuli, kwaśnych owoców i warzyw, wypiciu napojów gazowanych i po mięcie. Tego nie może zawierać dieta w ciąży. Domowy sposób na zgagę to spożywanie migdałów. Powinno się je jeść przez cały okres ciąży, ponieważ zawierają magnez i wapń. Kobietom w ciąży zaleca się zjadanie kilku migdałów po każdym posiłku. Migdały regulują system trawienny. Dobry sposób na zgagę w ciąży to codzienna porcja mleka. W ciąży zaleca się stosowanie przetworów mlecznych, np. kefirów lub jogurtów. Mleko jest źródłem wapnia, ale także wielu alergenów, które mogą uczulać płód. Uciążliwa zgaga może być zwalczana farmakologicznie, jednak należy pamiętać, że kobiety w ciąży każdy lek powinny konsultować ze swoim lekarzem. Dobrym rozwiązaniem dla przyszłych mam jest zaprowadzenie porządku w kuchni, np. przestawienie garnków tak, aby ciężarna kobieta nie musiała się po nie schylać. Wszystko powinno być w zasięgu wzroku, zwłaszcza w czasie trzeciego trymestru. Warto mieć pod ręką mały stołeczek, na którym trzeba siadać i z tej pozycji wyciągać rzeczy z dolnych szafek. Nie wolno opuszczać głowy poniżej żołądka. Właśnie z tego powodu kobiety w ciąży powinny leżeć na pochyłym materacu, który utrzyma ciało pod odpowiednim kątem. W okolicach wezgłowia powinien się unosić na 50 cm od podstawy.