Jego właściwości trudno przecenić, bowiem nie tylko zachowuje najważniejsze składniki mleka, ale jest nawet bogatszy w wapń, zawiera prawie 5 razy więcej aminokwasów i 20 proc. więcej witamin z grupy B.
Żołądek trawi jogurt 3 razy szybciej i łatwiej niż mleko, którego aż 30 proc. Polaków nie toleruje ze względu na zawartość laktozy – cukru mlecznego.
Systematyczne spożywanie jogurtów eliminuje bakterie chorobotwórcze i gnilne z przewodu pokarmowego, wpływa też korzystnie na wydzielanie soków trawiennych. Poza tym ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę witamin w organizmie; wspomaga też układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy stanach zapalnych jelit, ma działanie antynowotworowe. Warto częściej sięgać po bio (żywe) jogurty, które zawierają m.in. bakterie flory jelitowej i bifidobakterie, normalnie obecne w przewodzie pokarmowym człowieka, ale redukowane przez przyjmowanie niektórych leków (np. antybiotyków), z powodu stresów, starzenia się, niewłaściwej diety itp. Natomiast mleko pić należy poza dwoma wyjątkami – nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego. Argumentem przemawiającym za codziennym spożyciem mleka i jego przetworów jest ich wysoka wartość odżywcza, wynikająca z zawartości wapnia, pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witamin A i D oraz niektórych składników mineralnych jak potas, cynk i magnez. Zaleca spożycie 2 szklanek mleka dziennie dla dzieci do 9 roku życia oraz 3 szklanki dla dzieci od 9 do 18 roku życia. Z uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych zalecenia obejmują mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyjątek stanowią dzieci poniżej 2 roku życia, które powinny spożywać nabiał pełnotłusty
http://cojesc.net/mleko/ lub anty mleczny artykuł
http://gurbacka.pl/sklep/11-powodow-aby-przestac-pic-mleko/