Przepisy, po których mam bardzo dobre wyniki (glukoza po 1h nie przekracza u nie 100mg/dl:
1) Cukinia pieczona (w piekarniku na oleju rzepakowym), z mozzarellą, świeżą bazylią i orzechami włoskimi. Cukinię cieńko kroję (umyta, nie obieram jej), układam w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewam trochę oleju rzepakowego, gdy cukinia jest już gotowa, kładę cieńkie plasterki mozzarelli, liście bazylii oraz orzechy włoskie.
2) Łosoś na szpinaku z makaronem pełnoziarnistym (najlepiej typu tagliatelle)
Makaron gotuję al dente (rozgotowany makaron nie jest zdrowy, makaron al dente ma o wiele niższy indeks glikemiczny, wszystkie warzywa też gotuję al dente); łosoś posmarowany cieńko masłem z czosnkiem, świeżym koperkiem i pietruszką (posiekane) wkładam do naczynia żaroodpornego i do piekarnika; w międzyczasie na olejy rzepakowym na patelni przygotowuję szpinak z czosnkiem, gdy wszystko jest gotowe układam makaron, szpinak a na to łosoś (czasami przygotowując łososia, dodaję do niego trochę sera feta - oczywiście chudego).
3) Ryż ciemny z wołowiną i fasolką szparagową, brokułem
Wołowinę duszę, ryż gotuję (al dente), sos, który powstaje podczas duszenia mięsa wykorzystuję, polewam nim ryż; gotuję brokuły i fasolkę szparagową (niestety nie łączę tego z żadnymi sosami, tylko jem po prostu ugotowane, do fasolki dodaję koper.
4) Filet z indyka z fetą i pietruszką
Cieńki filet z indyka z cieńkimi kawałkami sera feta (chudy) i posiekaną, świeżą pietruszką wkładam do naczynia (z olejem rzepakowym) i do piekarnika. Jem to z makaronem pełnoziarnistym lub ryżem.
Zdają egzamin również przekąski typu:
twarożek półtłusty z rzodkiewką i koperkiem;
ryż pełnoziarnisty z tuńczykiem
Uwielbiam sałatkę owocową, ale uwaga, żeby owoców nie było za dużo, ja mam poziom glukozy 108 mg/dl po 1h od momentu zjedzenia porcji składającej się z następujących składników:
2 truskawki, 5 malin, 5 borówek, 2 cieńkie plasterki banana (niedojrzałego), 1 plaster pomarańczy, 3 wiśnie (rozmrożone z racji iż jeszcze nie ma sezonu), sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, świeża mięta, 1/3 średniej gruszki.