gluten w żywieniu dziecka?

jak prawidłowo wprowadzać gluten do diety dziecka?
pytanie zadane 14 września 2013 w 0-6 miesięcy przez użytkownika monikadkr (50,555)

26 odpowiedzi

+16 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
Najlepiej zacząc po 5 miesiącu. Stopniowo. Wprowadzamy np łyżeczkę kaszy mannej do zupki i przez kilka dni obserujemy maluszka. Gdy nic się nie dzieje zwiększamy dawkę. Np taką zupke podajemy przez 2 -3 dni i dalej obserujemy. jezeli nic sie nie dzieje możesz powoli rozszerzac dietę w tym kierunku
odpowiedź 15 września 2013 przez użytkownika daracz (48,398)
wybrane 16 października 2013 przez użytkownika monikadkr
+15 głosów
Sama tez sie zastanawialam ostatnio. Teraz specjalisci radza zeby juz w 5-6 msc wprowadzac niewielkie ilosci lutenu opprzez dodanie np kaszy mannej do zupki warzywnej. No i ja tak zaczelam. Na 100 g zupki pol lyzeczki kaszy mannej (takie proporcji znalazam w jakims poradniu rozszerzania diety dla niemowlat)
odpowiedź 14 września 2013 przez użytkownika sylwia n (12,526)
+15 głosów
Kiedys ( i to jeszcze parę lat temu) zalecano wprowadzac gluten po 10-11tym miesiącu zycia. Natomiast teraz - przy młodszym dziecku dowiedziałam się że zalecenia się zmieniły i po 5 miesiącu jak już rozszerzamy diete nalezy dziecku codziennie podawac gluten. Mi pani doktor zaleciła żeby do jednego posiłku dziennie dodawac łyżeczkę kaszy mannej i tak tez robię.
odpowiedź 20 września 2013 przez użytkownika Melka76 (26,953)
+16 głosów
Po 5 miesiącu, pomalutku, kontrolując dziecko. Powoli zwiększać porcję glutenu na początek kaszka manna np. do zupki
odpowiedź 21 września 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+16 głosów
Niewielkie ilości produktu glutenowego, 2-3 g na 100 ml posiłku, możesz dodać albo do swojego pokarmu albo do przecieru jarzynowego. Jeżeli podasz dziecku większą porcję posiłku, proporcjonalnie zwiększ ilość produktu glutenowego. W trakcie pierwszych 2 miesięcy oswajania z glutenem należy podawać tylko jeden posiłek z dodatkiem produktu glutenowego w ciągu dnia
odpowiedź 16 października 2013 przez użytkownika wiśnia1ak (3,755)
+13 głosów
kaszka manna jest najlepsza jest też kaszka na mleko z bobovity
odpowiedź 13 listopada 2013 przez użytkownika mistrzyni4145 (52,291)
+12 głosów
w 5 miesiącu mozna kaszką manną przez 2 miesiące po łyzeczce .Lub po 10 miesiącu bez ograniczen
odpowiedź 10 grudnia 2013 przez użytkownika Nensi Nknk (16,752)
+11 głosów
po 5 miesiącu i stopniowa jak radzą mamy.
odpowiedź 25 grudnia 2013 przez użytkownika bozena (55,908)
+9 głosów
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
odpowiedź 31 stycznia 2014 przez użytkownika hkama (38,207)
+9 głosów
Ja wprowadziłam w 6 bo jest na mleku modyfikowanym, dodaję jedną płaską łyżkę kaszki mleczna manna z Nestle do obiadku - zupki warzywnej, moim zdaniem to jest super metoda. Jeśli jednak mały nie chce obiadku wtedy rozpuszczam tą łyżkę w odrobinie wody i prosto do buzi...
odpowiedź 15 marca 2014 przez użytkownika ewkavip (9,285)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...