gluten w żywieniu dziecka?

jak prawidłowo wprowadzać gluten do diety dziecka?
pytanie zadane 14 września 2013 w 0-6 miesięcy przez użytkownika monikadkr (50,555)

26 odpowiedzi

+4 głosów
Po szóstym miesiącu
odpowiedź 25 listopada 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686)
+3 głosów
Według zaleceń lekarza
odpowiedź 23 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
0 głosów
Oto moje propozycje:
-pół łyżeczki/łyżeczka kaszki manny ugotowanej na wodzie mieszamy z mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym i podajemy prosto do buzi łyżeczką – taką ilość możemy podawać przez kilka tygodni; 2, 4, 6 czy 8 tygodni (mniej więcej po 6 miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć do całej łyżeczki, a przez kolejne 3-4 tygodnie dojdziesz do pełnego posiłku glutenowego).
-pół łyżeczki/łyżeczka kaszki mannej ugotowanej na wodzie dodajemy do kaszki bezglutenowej lub do zupki jarzynowej- taką ilość możemy podawać przez 2, 4, 6 czy 8 tygodni (mniej więcej po 6 miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć do całej łyżeczki, a przez kolejne 3-4 tygodnie dojdziesz do pełnego posiłku glutenowego).
-łyżeczka płatków owsianych, ugotowanych na wodzie, zmiksowanych i dodanych do kaszki bezglutenowej przyrządzonej na mleku modyfikowanym lub mleku mamy (jak wspomniałam owies należy traktować raczej jako produkt glutenowy) – taką ilość możemy podawać przez 2, 4, 6 czy 8 tygodni (mniej więcej po 6 miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć do całej łyżeczki, a przez kolejne 3-4 tygodnie dojdziesz do pełnego posiłku glutenowego)
-jeśli podajesz słoiczkowe jedzenie to znajdziesz w sklepie takie, z odpowiednią ilością glutenu. Pamiętaj, że ma być to początkowo JEDEN posiłek glutenowy dziennie. Jeśli dajesz obiadek z dodatkiem kleiku glutenowego to nie dodawaj już glutenu do deseru czy kaszki śniadaniowej
-jeśli zaczęłaś ekspozycję glutenową u dziecka które potrafi już siedzieć, uczy się gryźć to możesz podać kosteczkę chleba czy kawałek makaronu (zacznij od małej ilości – wielkości odpowiadającej połowie łyżeczki czy łyżeczce i obserwuj).
odpowiedź 3 kwietnia 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
0 głosów
W 5-6 miesiącu, po łyżeczce dodawać kaszkę do deserków lub obiadków
odpowiedź 31 maja 2016 przez użytkownika Fumi (41,694)
0 głosów
są specjalne kaszki z glutenem np. w rossmannie, zaczynalam od nich
odpowiedź 27 lipca 2016 przez użytkownika poniak (98,872)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...