przepis na królika

pytanie zadane 9 grudnia 2014 w 6-12 miesięcy przez użytkownika mary (11,690)

27 odpowiedzi

+10 głosów
z jednego króla można zrobić oprócz pasztetu
potrawkę - obieram tuszkę z mięsa podsmażam oprószone kawałki na oleju + pokrojone warzywa w słupek + woda+wino+przyprawy i duszę zagęścić śmietaną  - można podawać z ziemniakami lub kaszą - palce lizać
zupę - i ją robię przeważnie z tego co zostanie po obraniu na potrawkę - bo surowego królika dokładnie nie oczyścisz z mięsa i wtedy wstępnie obraną tuszkę traktuje jak kurczaka i robię tak jak rosół
ale jak się komuś chce i ma wenę to ostatnio zrobiłam flaki z królikiem mąż się zajadał
tzn. tuszkę ugotowałam z warzywami - jak na rosół - po ugotowaniu pokroiłam warzywa + mięso z królika ugotowanego + obgotowane flaki wołowe + przyprawy jak do flaków tradycyjnych + zasmażka
i coś mi się zdaje że wymyśle jeszcze sporo dań bo najmłodszy nie może jeść nic innego jak królika i gołąbki ;)
odpowiedź 13 stycznia 2015 przez użytkownika AGA82 (698)
Aleś mi narobiła ochoty na te flaki (bo uwielbiamy zarówno i królika i flaki), królika w zamrażalniku mam tylko mi tych flaków brakuje inaczej już by były na jutrzejszy obiad :)
+9 głosów
nie jadamy mięsa z krolika wiec nie pomogę.
odpowiedź 16 stycznia 2015 przez użytkownika bozena (55,908)
+8 głosów
Najpierw zostawiam na noc (królik w kawałkach) obłożonego solą i plastrami cytryny. Oprószam mąką i podsmażam na maśle a następnie duszę w garnku (wody nie za dużo, ponieważ z tego później będzie sos, a ciężko zagęścić gar wody :)). Na tej samej patelni, na tym samym maśle podsmażam pokrojoną cebulę a następnie dodaję ją do królika. Wszystko przyprawiam solą i pieprzem. Jak już będzie miękki to dodaję śmietany lub śmietany z odrobina mąki. Mąż uwielbia, nawet dwa dni temu akurat robiłam :)
odpowiedź 19 lutego 2015 przez użytkownika brzoza1126 (51,913)
+9 głosów
my nie jadamy królików. niestety. nie mam przepisu.
odpowiedź 25 lutego 2015 przez użytkownika magdab (36,208)
+6 głosów
Delikatny gulasz z mięsa królika z marchewką i koperkiem (od 10 mies.)
Składniki:
250 g mięsa z królik
pieprz
zioła prowansalskie
włoszczyzna
marchewka
łyżka mąki pszennej
koperek
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
Więcej przepisów na dania z królika dla dzieci w linku:
http://www.mytaste.pl/s/dania-z-kr%C3%B3lika-dla-dzieci.html
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+8 głosów
Ja po prostu gotowałam a potem dusiłam z warzywami i śmietaną i koperkiem doprawiłam
odpowiedź 4 maja 2015 przez użytkownika Lara5 (36,001)
+8 głosów
nie robie w sumie nic by jakis przepis podsunąć
odpowiedź 20 maja 2015 przez użytkownika martynka002 (56,536)
+6 głosów
mój tata robi pysznego królika, ja jakoś nie mam serca
odpowiedź 13 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+6 głosów
Nie jemy krolika
odpowiedź 14 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+4 głosów
jem tylko jak ktoś zrobi
odpowiedź 18 września 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...