przepis na masę makową ???

pytanie zadane 18 grudnia 2014 w Inne przez użytkownika olamama2 (66,862)

14 odpowiedzi

+7 głosów
Składniki:
50dag maku
125g masła
pół szkl miodu (lub więcej wg uznania)
olejek migdałowy
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa itd)
 
Wykonanie:
Mak zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy go do miękkości, odsączamy i mielimy 3 razy.
Do maku dodajemy miód, mieszamy – sprawdzamy czy odpowiada nam słodkość (można dosłodzić), dodajemy olejek migdałowy, stopione masło i posiekane bakalie, wszystko dobrze mieszamy.
niezawodny
odpowiedź 19 grudnia 2014 przez użytkownika aniunia811 (48,406)
+8 głosów
dzięki za przepis, będę robić na święta , kupiłam dziś bakalie więc będzie ciacho ;-)
odpowiedź 19 grudnia 2014 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+7 głosów
daj potem znać czy wyszło :D
odpowiedź 19 grudnia 2014 przez użytkownika aniunia811 (48,406)
+7 głosów
ja robiłam tak na oko, dwie paczki maku sparzyłam i blenderem rozdrobniłam, do tego 5 bialek, orzechy rodzynki, i paczka takich gotowych z biedronki "bakalie keksowe", aromat migdałowy, cukier na oko, sok z cytryny, trche jakiegoś likieru. gotowe ;-)
odpowiedź 15 stycznia 2015 przez użytkownika bozena (55,908)
+7 głosów
nie jestem ekspertem od ciast ... ;-/
odpowiedź 11 lutego 2015 przez użytkownika magdab (36,208)
+7 głosów
nie lepiej kupić gotową w puszcze ?
odpowiedź 23 lutego 2015 przez użytkownika efffciaa (59,752)
zdrowsza to zrobiona samemu a nie z konserwantami Zresztą i lepsza w smaku niż kupiona
+6 głosów
Przepis na domową masę makową-składniki:
1 1/2 szklanki suchego maku, całych ziaren lub mielonych
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu, płynnego
1/2 szklanki rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki mielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
1/3 szklanki surowych białek
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropli ekstraktu lub esencji migdałowej
Mak dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą. Powinna sięgać ok. 0,5 cm nad powierzchnię maku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 min. Dokładnie odcedzamy mak z pozostałej wody. Przekładamy do malaksera i mielimy. Jeśli mak był wcześniej mielony należy tą czynność pominąć. Dodajemy białka, cukier puder, cukier waniliowy, miód i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z bakaliami, orzechami, skórką, sokiem z cytryny oraz ekstraktem migdałowym. Masę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+7 głosów
masa makowa jako wkładka do ciasta
Zazwyczaj to robię makowce
odpowiedź 4 maja 2015 przez użytkownika Lara5 (36,001)
+6 głosów
ja kupuje gotową. jest bardzo pyszna i aromatyczna ;)
odpowiedź 20 maja 2015 przez użytkownika martynka002 (56,536)
+3 głosów
jadę do sklepu i biorę puszkę z półki :)
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,782 odpowiedzi

...