ma ktoś dobry przepis na piernik?

pytanie zadane 19 sierpnia 2015 w Inne przez użytkownika inreii (130,573)

5 odpowiedzi

+4 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
niestety, ja jem tylko kupne pierniki
odpowiedź 5 października 2015 przez użytkownika Kiwi (34,513)
wybrane 5 października 2015 przez użytkownika inreii
+1 głos
nie znam zadnego
odpowiedź 19 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+2 głosów
Przepisów jest wiele, ale najsmaczniejsze piernikowe ciasto musi poleżeć kilka miesięcy.
odpowiedź 14 września 2015 przez użytkownika invi (28,133)
+1 głos
Niestety nie mam.
odpowiedź 16 listopada 2015 przez użytkownika bst (46,816)
0 głosów
Domowy piernik z jabłkami - miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
- 4 jajka
- ¼ szklanki miodu
- 120g cukru
- 150ml oleju np. rzepakowego
- 300g mąki pszennej (2 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 60g orzechów (½ szklanki)
- 60g rodzynek (½ szklanki)
- 1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączyć mikser i wmieszać orzechy z rodzynkami szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać kawałki jabłek. (Jabłek jest dużo w stosunki do ciasta ;)).
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać oprószone cukrem pudrem.
odpowiedź 14 maja 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...