Czy próchnica bierze się tylko od słodyczy?

związane z odpowiedzią na: Próchnica u półtorarocznego dziecka...
pytanie zadane 28 listopada 2015 w 2 lata przez użytkownika Sktzacik (100,686)

10 odpowiedzi

+4 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
nie tylko od słodyczy ale również z produktów gdzie cukier ukryty jest głęboko i na pierwszy rzut oka mogłoby się nawet wydawac ze go tam nie ma
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
wybrane 29 kwietnia 2016 przez użytkownika Sktzacik
+4 głosów
Nie tylko próchnicę tworzy również herbata, oranżada, tłuszcze oraz białka.
odpowiedź 30 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+8 głosów
nie tylko jednak główny wróg to cukier
odpowiedź 1 grudnia 2015 przez użytkownika magdalena41 (30,194)
+7 głosów
Nie tylko przez slodycze. Rowniez przez wieczorne picie przez dziecko mleka i pozniejsze nie umycie zebow.
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez użytkownika irena_mmm (120,823)
+6 głosów
Wiele jest czynników wpływających na rozwój próchnicy. Słodycze to jeden z nich. Dalej: brak odpowiedniej higieny ząbków, podawanie soczków i napoi słodzonych, ... .
odpowiedź 7 grudnia 2015 przez użytkownika bobusie2 (312)
+4 głosów
Cukier słusznie obwinia się za powodowanie próchnicy, szczególnie u dzieci, jednak będąc precyzyjnym, to prawdziwym winowajcą próchnicy są bakterie, które "żywią się" cukrami, czyli rozkładają je i tworzą kwasy organiczne. Spośród 300 gatunków bakterii żyjących w jamie ustnej najgroźniejsze są Streptococcus mutans. Tworzą one na powierzchni ząbków żółty nalot - płytkę nazębną. Gdy dostarcza się bateriom cukry- ich główne pożywienie, a dodatkowo rzadko myje zęby, wtedy tworzy się próchnica. Cukier zawierają nie tylko słodycze, ale też słodzona herbata, soki, oranżada. Pozdrawiam! :)
odpowiedź 15 grudnia 2015 przez użytkownika danio (60,992)
+2 głosów
Nie tylko od słodyczy, jest szereg substancji które to powodują
odpowiedź 12 lutego 2016 przez użytkownika Zielonomi (114,810) 2 zgłoszeń
+4 głosów
nie tylko Składa się na to wiele czynników Również może być to podłoże genetyczne jak się ostatnio dowiedziałam od dentystki
odpowiedź 12 lutego 2016 przez użytkownika betty (3,498)
0 głosów
może mieć także podłoże genetyczne, ale niewątpliwie wszystkie słodkie rzeczy się przyczyniają
odpowiedź 4 września 2016 przez użytkownika poniak (98,872)
0 głosów
z produktów gdzie cukier
odpowiedź 5 września 2016 przez użytkownika aksamitna1 (112,307)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...