Podstawowe znaczenie ma dieta. Prawidłowo skomponowany jadłospis korzystnie wpłynie na kondycję układu immunologicznego dziecka.
Zimą w diecie dziecka powinny przeważać posiłki ciepłe, które dadzą uczucie rozgrzania i nasycenia. Nie możemy zapominać o urozmaiceniu posiłków! W tym okresie jest to trudniejsze niż wiosną czy latem, dlatego warto sięgać po warzywa i owoce mrożone lub domowe przetwory. Dodatek surówek jest bardzo istotny, gdyż właśnie w takiej postaci możemy dostarczyć niezbędne witaminy. Na szczególną uwagę zasługuje witamina C, która wpływa na aktywność i rozwój komórek odpowiedzialnych za stymulację układu immunologicznego (odpornościowego) organizmu. Działanie witaminy C wzmagają bioflawonoidy. Zapobiegają szybkiemu utlenieniu witaminy, przez co organizm lepiej ją wykorzystuje.
Witamina C wraz z bioflawonoidami występuje w brokułach, natce pietruszki, owocach cytrusowych, jabłkach.
Do produktów bogatych w witaminę C należą:
-czarne porzeczki
-truskawki
-poziomki
-jabłka
-owoce cytrusowe
-kiwi
-papryka czerwona
-brukselka
-szczypiorek
-natka pietruszki
-szpinak
-kalafior
W okresie zimowym dziecko powinno spożywać regularnie posiłki, dziennie powinno być ich 5. Komponując jadłospis dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym należy uwzględnić posiłki spożywane poza domem. Najczęściej rodzice nie mają wpływu na wartość odżywczą posiłków serwowanych przez przedszkola czy szkoły. Dlatego ważne jest, aby pozostałe posiłki były urozmaicone i miały odpowiednią wartość odżywczą.