Prezentowana przez nas książka wprowadza całą rodzinę – w przypadku dzieci już od najwcześniejszego dzieciństwa – w najatrakcyjniejszą i najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną, zwaną inaczej laktoowowegetarianizmem. W założeniach wykorzystuje się w niej całą gamę produktów pochodzenia roślinnego, które są bardzo zróżnicowane i posiadają mnóstwo substancji odżywczych, smaków, kolorów i konsystencji.
To propozycja dla wegetarian, a także dla każdego, kto chce ubogacić swoją dietę mięsną.
W książce tej znajdziemy:
• duży wybór przepisów na potrawy wegetariańskie,
• jasne i ciekawe informacje dotyczące podstawowych składników diety, takich jak owoce, warzywa, rośliny liściaste, zboża, rośliny strączkowe, bakalie, algi, jajka i nabiał;
• potrawy dobrane do poszczególnych etapów rozwoju dziecka;
• zabawne dania do przyrządzania razem z dziećmi;
• przewodnik po codziennym jadłospisie.
Tę pozycję mogę śmiało polecić wegetarianom, którym brak już pomysłów na dania bezmięsne, każdemu kto szuka urozmaiceń w kuchni i przede wszystkim mamom, których pociechy nie przepadają za warzywami. W książce zawarto mnóstwo przepisów na dania przygotowywane z warzyw, tłuszczy roślinnych i białka roślinnego, podane w taki sposób, że pociecha sama poprosi o dokładkę
http://wegarnia.pl/ksiazki-dla-dzieci/275-czemu-nie-jesz-warzyw-kuchnia-wegetarianska-dla-calej-rodziny.html