Składniki:
-200 g jogurtu greckiego
-1 duży ząbek czosnku
-kilka kropli soku z cytryny
-nieduży zielony ogórek
-koperek
-sól
-pieprz
Sposób przygotowania:
Sos tzatziki w kilku krokach:
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
Dodajemy czosnek do jogurtu w miseczce.
Ścieramy ogórek na tarce i również dodajemy do jogurtu. Gdy jogurt jest bardzo gęsty, to nie odciskamy wody z ogórka, gdy jest mniej gęsty to warto odcisnąć wodę z ogórka, wtedy sos nie będzie wodnisty.
Siekamy koperek i wrzucamy do miseczki.
Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na około godziny do lodówki. Ja przykrywam miseczkę folią. Warto spróbować, czy sos jest wystarczająco czosnkowy, gdy mało to możemy dodać więcej czosnku.