Ja co roku na święta robię snikersa, ulubione ciasto mojego męża.
Snikers
Ciasto:
60 dag mąki
¾ szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem I : 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Mąkę wymieszaną z sodą i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm), posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechowa i upiec razem z pozostałymi (Warstwę z orzechami piec tyle samo co bez orzechów, zbyt długie pieczenie – spieczone orzechy).
Ugotować budyń śmietankowy, zużywając o 1/3 mleka mniej niż podano w przepisie z opakowania budyniu.. Ostudzić.
W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. (albo kupić gotowe mleko – masa krówkowa).
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Zamiast kremu budyniowego można dać po prostu bitą śmietanę, ja tak robię, jak mam mało czasu :)