Drogie mamy może jakieś fajne przepisy świąteczne znacie?

dziewczycny może znacie fajne przepisy świąteczne na ciasta obiady sałatki tylko chodzi mi o takie przepisy żeby nasze dzieciaki mogły coś skosztować z góry dziękuje
pytanie zadane 2 listopada 2013 w Inne przez użytkownika mistrzyni4145 (52,291)

37 odpowiedzi

+3 głosów
Ja nie znam żadnych
odpowiedź 30 marca 2016 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+4 głosów
Ja co roku na święta robię snikersa, ulubione ciasto mojego męża.
Snikers
Ciasto:
60 dag mąki
¾ szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem I : 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Mąkę wymieszaną z sodą i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm), posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechowa i upiec razem z pozostałymi (Warstwę z orzechami piec tyle samo co bez orzechów, zbyt długie pieczenie – spieczone orzechy).
Ugotować budyń śmietankowy, zużywając o 1/3 mleka mniej niż podano w przepisie z opakowania budyniu.. Ostudzić.
W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. (albo kupić gotowe mleko – masa krówkowa).
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Zamiast kremu budyniowego można dać po prostu bitą śmietanę, ja tak robię, jak mam mało czasu :)
odpowiedź 25 kwietnia 2016 przez użytkownika Madeleine (47,632)
+2 głosów
Piernik
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżki sody
5 dag rodzynek
5 dag łuskanych orzechów włoskich
przyprawa do pierników
Mąkę wymieszać z sodą oraz kakao i przesiać do dużej miski. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania wbijać po jednym żółtku. Dodać powidła, mleko, porcjami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki i posiekane orzechy oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Przelać do dużej prostokątnej formy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimny piernik polać polewą czekoladową.
odpowiedź 31 maja 2016 przez użytkownika Fumi (41,694)
+1 głos
kulki ryżowe z roztopiona krówką robisz kuleczki
odpowiedź 28 lipca 2016 przez użytkownika aksamitna1 (112,307)
0 głosów
gorąco polecam ci przepisy ze strony mojewypieki
odpowiedź 7 października 2016 przez użytkownika poniak (98,872)
0 głosów
sałatka gyros
odpowiedź 7 października 2016 przez użytkownika aksamitna1 (112,307)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...