przepisy na zupki

poda ktoś mi sprawdzony przepis jak przygotować zupkę lub obiadek dla prawie pół rocznego dziecka?
pytanie zadane 8 października 2013 w 0-6 miesięcy przez użytkownika monikadkr (50,555)

22 odpowiedzi

+14 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
Po 6 miesiącu do diety dziecka powinnaś zacząć wprowadzać jedno, dwu składnikowe papki warzywne, a za miesiąc podać wieloskładnikowa zupkę jarzynową.Konsystencja pierwszych zupek powinna być płynna, gęsta i gładka (dokładnie zmiksowana ) "Dodawaj oliwę z oliwek z  lub prawdziwe masło  tłuszcz ułatwia przyswajanie wartości odżywczych z warzyw i stanowi dodatkowa porcję energii. Po ok. 1-2 tygodniach od wprowadzenia warzywnych papek do zupki dodaj mięsko W 8-9 miesiącu życia zupki powinny mieć półpłynną konsystencję z wyczuwalnymi małymi i miękkimi grudkami warzyw, tak by w 10 miesiącu pokarm miał grudkowata konsystencję.


Na zupkę dla niemowlęcia w wieku 5-6 miesięcy najlepiej nadają się ziemniaki, marchewka, dynia, korzeń pietruszki.

Jeśli maluch nigdy jeszcze nie jadł zupki, przyrządź ją tylko z jednego składnika, np. marchewki

•  marchew dokładnie umyj i pokrój na małe kawałeczki.

• Odmierz składniki. Powinny być w proporcji pół na pół z wodą. Z 1 średniej marchewki (ok. 50 g po obraniu) oraz 50 ml wrzątku otrzymasz ok. 100 g zupki.

• Zagotuj odmierzoną porcję wody i dodaj marchew. Gdy będzie miękka  warzywo zmiksuj wraz z wywarem na gładką masę.

A później urozmaicaj

• Na początek  nowe warzywa (np. ziemniak, dynię, kalafior, brokuły).
• Po kilku tygodniach powinnaś dodać do zupki mięso.
• W 7. miesiącu życia dziecka do jego obiadków powinnaś zacząć dodawać żółtko jajka
• możesz później dodaac przyprawy, jak oregano czy majeranek, lubczyk  ale sól nie.
odpowiedź 9 października 2013 przez użytkownika mama Milena (50,647)
wybrane 9 października 2013 przez użytkownika monikadkr
+11 głosów
dziękuję za odpowiedż jest bardzo pomocna
odpowiedź 9 października 2013 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+10 głosów
nie ma sprawy jak juz rozszerzysz dietę dziecka pamiętaj o dodawaniu rybki 1-2 razy  tygodniu
odpowiedź 9 października 2013 przez użytkownika mama Milena (50,647)
+12 głosów
Moje ulubione zupki po 5 miesiącu:
jarzynowa z mięsem, cukinią lub kabaczkiem:
pół marchewki, pół ziemniaka, kilka różyczek brokułów, kawałek kabaczka lub cukinii bez pestek (ok.30g) , 20g mięska z kurczaka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, mała niepełna łyżeczka kaszki manny, szklanka wody najlepiej źródlanej.
Pokrojone w talarki warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 10minut. dodajemy pokrojone brokuły kabaczek lub cukinię i gotujemy jeszcze 10 min.na 5 minut przed końcem wrzucamy kaszkę mannę, dodajemy olej lub oliwę.osobno gotujemy mięsko 20 minut. ugotowane warzywka miksujemy z częścią wywaru i mięskiem, dodajemy tyle wywaru by powstała papkowata konsystencja. Ponownie zagotowujemy.
odpowiedź 2 listopada 2013 przez użytkownika margolcia (6,782)
+12 głosów
Zupka z dyni i indyka.

pół marchewki,
pół ziemniaka,
kawałek dyni bez pestek,
20g mięska kurczaka lub indyka bez tłuszczu,
łyżeczka oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego,
łyżeczka kaszki manny lub kukurydzianej,
szklanka wody

warzywka myjemy obieramy i kroimy na spore kawałki (i tak będziemy miksować)
Wrzucamy do wrzątki i gotujemy pod pokrywką 1o min. dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 10 min. Na 5 minut przed końcem dodajemy kaszke, oliwę lub olej. Jak w poprzednim przepisie osobno gotujemy mięsko ok. 20 minut. Potem wszystko miksujemy dolewając wywaru aż uzyskamy papkowatą konsystencję.
Zagotowujemy znów.
odpowiedź 2 listopada 2013 przez użytkownika margolcia (6,782)
+13 głosów
Zupka jarzynowa z mięsem i soczewicą:

pół marchewki,
pół ziemniaczka,
kilka różyczek brokułów,
kawałek cukinii,
20 g mięska z drobiu
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
mała łyżeczka kaszki manny,
2 płaskie łyżeczki soczewicy czerwonej,
szklanka wody

warzywa myjemy kroimy na duże kawałki i gotujemy z soczewicą we wrzątku pod przykryciem 10 minut. (do miękkości). dodajemy brokuły, cukinię i gotujemy jeszcze 10 min. Na 5 min. przed końcem dodajemy kaszkę mannę, olej lub oliwę. Mięsko gotujemy osobno 20 min. jak zwykle potem miksujemy z wywarem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej  konsystencji. Zagotowujemy.
odpowiedź 2 listopada 2013 przez użytkownika margolcia (6,782)
+13 głosów
Zupka jarzynowa z mięsem i żółtkiem (po 6 miesiącu)

pół marchewki,
pół ziemniaka,
kilka kawałeczków brokułów,
kawałek pietruszki,
kawałek pora (jeśli dziecko nie ma alergii pokarmowej bo wtedy por wprowadza się około 9-10 m-ca)
20g mięsa z kurczaka lub indyka (bez skóry i tłuszczu)
1 łyżeczka masła (jeśli nie ma skazy białkowej)
mała łyżeczka kaszki manny
pół ugotowanego żółtka jaja kurzego (najlepiej z farm ekologicznych)
szklanka wody

Warzywa myjemy obieramy i kroimy na duże kawałki. Gotujemy w wrzątku pod przykryciem 10 min. dodajemy por i brokuły i dalej gotujemy 10 min. 5 min. przed końcem wsypujemy kaszkę mannę. Gdy woda się wygotuje dolewamy do poziomu warzyw. mięsko gotujemy jak zwykle osobno 20min. miksujemy warzywa w wywarze + mięsko (bez wywaru mięsnego) + zółtko. dodajemy masło jesli dziecko nie jest uczulone. dodajemy tyle wywaru by była odpowiednia konsystencja i zagotowujemy.
odpowiedź 2 listopada 2013 przez użytkownika margolcia (6,782)
+12 głosów
Zupka brokułowa z żółtkiem. (po 6 m-cu)

4 rózyczki mrożonych brokułów,
pół marchewki,
kawałek pietruszki,
pół ziemniaka,
pół żółtka ugotowanego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szklanka wody
mała łyżeczka kaszki manny

warzywa gotujemy we wrzątku pod przykryciem 10 min. dodajemy brokuły i dalej gotujemy 10 min. 5 min. przed końcem dodajemy kaszkę mannę. Miksujemy dodając oliwę lub masełko i żółtko. Zawsze dolewamy tyle wywaru by zupka nie była zbyt gęsta lub zbyt rzadka. zagotowujemy ponownie.
odpowiedź 2 listopada 2013 przez użytkownika margolcia (6,782)
+13 głosów
Słodkawa zupka jarzynowa z buraczkami:

3 cienkie plastry średniego buraka,
pół ziemniaka,
pół marchwi,
20 g mieska z kurczaka lub indyka,
1 mała łyzeczka oliwy z oliwek
niepełna łyżeczka kaszy manny
szklanka wody
szczypta posiekanego koperku do smaku
kawałeczek słodkiego jabłka

wszystkie warzywa myjemy obieramy i gotujemy w duzych kawałkach pod przykryciem 20 min. Jesli trzeba dolewamy wiecej wody.
Na 5 min przed końcem wsypujemy kaszkę mannę. miesko gotujemy osobno co najmniej 20 min. dorzucamy je do warzyw i miksujemy z tłuszczem i wywarem warzywnym. Posypujemy koperkiem i ponownie zagotowujemy.

Jak widać wszystkie te zupki gotuje się podobnie: bardzo prosto i szybko. Ważne żeby warzywa były dobrej jakości. Najlepiej z upraw ekologicznych.
odpowiedź 2 listopada 2013 przez użytkownika margolcia (6,782)
Ciekawy przepis, jak wypróbuję to napiszę jak smakowało.
+13 głosów
z zupki z soczewicą na pewno skorzystam
odpowiedź 6 listopada 2013 przez użytkownika Melka76 (26,953)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...