Po 6 miesiącu do diety dziecka powinnaś zacząć wprowadzać jedno, dwu składnikowe papki warzywne, a za miesiąc podać wieloskładnikowa zupkę jarzynową.Konsystencja pierwszych zupek powinna być płynna, gęsta i gładka (dokładnie zmiksowana ) "Dodawaj oliwę z oliwek z lub prawdziwe masło tłuszcz ułatwia przyswajanie wartości odżywczych z warzyw i stanowi dodatkowa porcję energii. Po ok. 1-2 tygodniach od wprowadzenia warzywnych papek do zupki dodaj mięsko W 8-9 miesiącu życia zupki powinny mieć półpłynną konsystencję z wyczuwalnymi małymi i miękkimi grudkami warzyw, tak by w 10 miesiącu pokarm miał grudkowata konsystencję.
Na zupkę dla niemowlęcia w wieku 5-6 miesięcy najlepiej nadają się ziemniaki, marchewka, dynia, korzeń pietruszki.
Jeśli maluch nigdy jeszcze nie jadł zupki, przyrządź ją tylko z jednego składnika, np. marchewki
• marchew dokładnie umyj i pokrój na małe kawałeczki.
• Odmierz składniki. Powinny być w proporcji pół na pół z wodą. Z 1 średniej marchewki (ok. 50 g po obraniu) oraz 50 ml wrzątku otrzymasz ok. 100 g zupki.
• Zagotuj odmierzoną porcję wody i dodaj marchew. Gdy będzie miękka warzywo zmiksuj wraz z wywarem na gładką masę.
A później urozmaicaj
• Na początek nowe warzywa (np. ziemniak, dynię, kalafior, brokuły).
• Po kilku tygodniach powinnaś dodać do zupki mięso.
• W 7. miesiącu życia dziecka do jego obiadków powinnaś zacząć dodawać żółtko jajka
• możesz później dodaac przyprawy, jak oregano czy majeranek, lubczyk ale sól nie.