Dla dzieci w wieku przedszkolnym nie należy przekraczać porcji 4 jaj w tygodniu. Należy pamiętać, że jest to wartość średnia, więc jeśli w ciągu jednego dnia pociecha zje 2 jajka w obiedzie, czy jajecznicę z 2 jaj na śniadanie, to kolejne dwa należy rozłożyć na resztę tygodnia. Nie ma jednak powodu do obaw, jeśli w jednym tygodniu zdarzy się zjeść jajek 6, w następnym należy wtedy ich ilość ograniczyć. W ograniczeniu ilości spożywanych jajek chodzi przede wszystkim o zawarty w żółtku cholesterol, który także dzieci od 3 roku życia powinny zmniejszać w swoim jadłospisie ze względu na jego działanie miażdżyco rodne. Można, zatem jajecznicę przygotować na 2 białkach i tylko 1 żółtku jaja.
Jaja są bardzo wartościowym produktem spożywczym, zawierają białko o wzorcowym składzie aminokwasowym. Zawierają wszystkie ważne składniki mineralne (w tym żelazo, jednak jest ono słabo przyswajalne) oraz witaminy: A, B1, B2 i niacynę, brak jest witaminy C. Warto zatem, zgodnie z zasadą urozmaicenia diety, wprowadzać wszystkie produkty spożywcze do diety, także jaja.