smaczny krem do torta- przepis

taki, ktory juz wyprobowaliscie.sprawdzony przepis
pytanie zadane 7 czerwca 2014 w Inne przez użytkownika mama:-) Beata (26,836)

8 odpowiedzi

+6 głosów
ja kremy do torta zawsze robię na bazie bitej śmietany.
0,5 l kremówki (36%), 3 śmietan-fixy, 2 tabliczki białej czekolady, 1 szklanka cukru pudru, sok z 1 cytryny

kremówkę ubijac przez kilka minut, nie przerywając ubijania dodac rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, nastepnie sok z cytryny, cukier puder wymieszany ze śmietan fiksami. Ubijasz aż osiągniesz porządaną konsystencję. Do takiego kremu można dodac torebkę kisielu aby zabarwic na różowo, 1 łyżkę kakao będzie wówczas czekoladowy lub dowolny barwnik. Przeważnie zanim przełożę torcik krem wymieszam z owocami (np. brzoskwinie skrojone w kostkę, truskawki, morele czy ananas). Smacznego
odpowiedź 7 czerwca 2014 przez użytkownika daracz (48,398)
Czy nie za duzo tych smietan-fixow, az 3?
zawsze daję 1 na wyrost, bo wtedy lepiej śmietana się trzyma
Jak rozpuszcze czekolade to bedzie goraca, taka dodac mam???
+4 głosów
ja sczerze mówiąc ostatnio robię te z paczki, gdzie ubija się na mleku , ale nie daję już masła do tego tak jak jest w przepisie. a kiedyś robiłam budyniowe kremy, gotuje się budyn, tylko daje mniej mleka niż napisane jest na opakowaniu, żęby budyń był bardziej gęsty. jak wystygnie o ucieram kostkę masła i do tego dodaję po trochu budyniu ciągle ucierając. i tyle:)
odpowiedź 10 czerwca 2014 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+5 głosów
śmietana 36% + cukier puder , i przekładam na zmianę dżemem wiśniowym pycha tort ;)
odpowiedź 22 czerwca 2014 przez użytkownika Mama Kini (40,494)
+5 głosów
mascarpone z biała czekolada- pycha:)
odpowiedź 9 grudnia 2014 przez użytkownika mary (11,690)
+4 głosów
mascarpone z białą czekoladą? muszę to wypróbować ;-)
odpowiedź 17 grudnia 2014 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+4 głosów
chętnie poczytam bo tez mam zamiar sama zrobic tort dla corki a jak do tej pory byly kupne
odpowiedź 1 marca 2015 przez użytkownika Niunia12393 (23,815)
+3 głosów
1) Krem klasyczny do tortu (porcja do tortu z trzech blatów o średnicy 23 cm):
- 400 g miękkiego masła (bez oleju)
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- ewentualnie dwie łyżki gorzkiego kakao
- kieliszek spirytusu lub dwa mocnego alkoholu o ulubionym smaku
Żółtka ubić mikserem w rondelku nad gotującą się wodą, aż masa będzie jasna a cukier całkowicie się rozpuści. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera. Dodawać po łyżce ubitych żółtek, do całkowitego połączenia składników. Na końcu wmiksować kakao a następnie dodać najpierw połowę alkoholu,.po wmieszaniu resztę. Czasem zdarza się, że masa się zważy, wtedy ratuje sprawę łyżka dodanego kakao.
2) Krem kokosowy do tortu:
300 ml śmietany kremówki 36%
250 ml śmietanki kokosowej 20% - 22%*
200 g białej czekolady, połamanej
350 g serka mascarpone
100 g wiórków kokosowych
Wieczór wcześniej w garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i śmietankę kokosową. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Kolejnego dnia w misie miksera umieścić schłodzony sos i serek mascarpone. Zmiksować (trzepaczki miksera do ubijania piany z białek) do otrzymania gęstego kremu. Wsypać wiórki kokosowe i jeszcze przez chwilę miksować.
odpowiedź 31 marca 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+1 głos
nie znam zadnego
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918) 1 zgłoszenie
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...