Domowy kisiel malinowy dla niemowląt powyżej 7 mies.
Składniki:
-250 ml wody mineralnej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-kilka owoców suszonej żurawiny albo 1 płaska łyżeczka brązowego cukru albo miodu*
-owoce, np. maliny, jagody, jeżyny, morele
* miód wprowadziłam do diety po ukończeniu 12 miesiąca życia. Ma właściwości uczulające.
Przygotowanie:
Do dzisiejszego deseru wybrałam maliny i jagody. Owoce miksujemy albo rozgniatamy widelcem. Możemy je pozostawić w całości – forma, którą wybierzecie zależy od wieku dziecka i ilości ząbków:) Odlewamy ok. 80 ml wody. Resztę zagotowujemy z owocami, do których dodajemy dwie płaskie łyżeczki brązowego cukru albo miodu. W pozostawionej wcześniej wodzie, rozprowadzamy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i powolutku wlewamy do gotujących się owoców, stale mieszając. To wszystko! Kisiel wystarczy przestudzić:)
Jeżeli do posłodzenia używamy owoców żurawiny, zagotujmy je razem z owocami i całość zmiksujmy.