Przepis na babcine wina?

związane z odpowiedzią na: Polskie wino jakie najlepsze?
pytanie zadane 27 sierpnia 2015 w Inne przez użytkownika Zielonomi (114,810)

8 odpowiedzi

+2 głosów
o nie kochana, nadal nie daję nikomu przepisów na alkohole ;)
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+3 głosów
też się chętnie dowiem
odpowiedź 2 września 2015 przez użytkownika madziuńka (32,657)
+2 głosów
Niestety umarł wraz z babcią :(
odpowiedź 13 września 2015 przez użytkownika invi (28,133)
+2 głosów
Duzo jest w internecie
odpowiedź 23 września 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686) 1 zgłoszenie
+1 głos
odpowiedź 6 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+1 głos
Wino z ciemnych winogron - skład: dowolna ilość kiści ciemnych winogron, cukier;
sposób przygotowania:
Przebrane owoce winogron (owoców nie myjemy), miażdżymy w prasie, lub  jeżeli nie posiadamy prasy, ubijamy je ciężkim tłuczkiem.
Przed chwilą, nie bez przyczyny, napisałem żeby nie myć winogron, oczywiście możemy tak zrobić tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni źródła ich pochodzenia i wiemy że wcześniej nie zostały one potraktowane środkami chemicznymi.
Na owocach winogron, znajdują się bowiem dzikie drożdże, umożliwiające późniejszą"pracę" naszemu winnemu nastawowi.
Są oczywiście na rynku drożdże winiarskie, które rozwiązują problem z owocem niepewnego źródła ( lecz wtedy nasze wino, utraci swój indywidualny charakter).
Jeżeli mamy zamiar zaszczepić wino drożdżami, to wyciśnięty sok wpierw pasteryzujemy, a następnie dodajemy do niego pożywkę i drożdże ( w proporcjach według instrukcji producenta drożdży winnych).
Teraz sok zlewamy, do wymytego i wcześniej wysiarkowanego szklanego balona, napełniając go co najwyżej do 2/3 objętości, ponieważ w początkowej fazie burzliwej fermentacji, wino w balonie może znacznie zwiększyć swoją objętość.
Balon  odstawiamy w ciepłe miejsce, zamykając go  na pierwsze trzy dni ( okres zafermentowania), jedynie  gazą .
Po trzech dniach wyciągamy gazę i zamykany balon korkiem z rurką fermentacyjną.
Teraz nastąpi okres burzliwej fermentacji, trwający z reguły 2-3 tygodnie.
W tym czasie nastaw zacznie się klarować, a na jego dnie pojawi się osad.
Dobrze jest po pierwszym tygodniu, ściągnąć odrobinę nastawu i spróbować, czy nie należy go dosłodzić.
Jeżeli postanowimy dodać do wina cukier, to robimy to w ilości nie większej niż, 200  gram cukru na jeden litr nastawu.
Ważnym jest też, aby dosładzać wino stopniowo  dwa, trzy razy i robić to w odstępach, co cztery, pięć dni.
Po okresie burzliwej fermentacji, następuje etap fermentacji cichej.
Aby przebiegła ona prawidłowo należy ( kiedy wino już skończy gwałtownie pracować), zlać za pomocą gumowej rurki, wino do drugiego balonu, uważając przy tym, aby nie zlewać osadu z dna balonu i tym razem wypełnić balon płynem prawie  całkowicie ( aby było w nim jak najmniej powietrza).
Wino zostawimy w balonie jeszcze na okres 6-12 tygodni, a następnie ( tydzień po tym jak skończy pracować) rozlewany je do butelek.
Butle przenosimy w chłodne miejsce i pozwalamy by wino leżakowało.
Wiadomo im wino starsze tym lepsze.
odpowiedź 6 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+1 głos
Moja babcia nie robiła alkoholi.
odpowiedź 14 listopada 2015 przez użytkownika bst (46,816)
+1 głos
niestety nie robię win
odpowiedź 2 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...