Co robimy z miesem nieprzetworzonym, jak przedluzyc jego swiezosc?

pytanie zadane 14 sierpnia 2015 w Inne przez użytkownika Kiwi (34,513)

6 odpowiedzi

+2 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
odpowiedź 14 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
wybrane 14 sierpnia 2015 przez użytkownika Kiwi
+2 głosów
Jest co najmniej kilka sposobów przetworzenia mięsa w zależności co kto lubi
odpowiedź 14 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+1 głos
Ja tylko mrożę.
odpowiedź 20 września 2015 przez użytkownika invi (28,133)
0 głosów
Istnieje kilka sposobów, które wydłużają trwałość mięsa, także nie przechowywanego w lodówce. Pierwszy z nich to peklowanie – rodzaj konserwowania mięsa (najczęściej wieprzowiny) za pomocą soli, saletry spożywczej, a czasami także cukru oraz przypraw. Sól to bardzo dobry, naturalny konserwant, dlatego już samo natarcie mięsa gruboziarnistą solą przedłuża jego przydatność do spożycia. Solić jednak należy jedynie te części mięsa, które zawierają dużo tłuszczu, np. słoninę lub podgardle.
Od dawnych czasów, gdy lodówki nie były jeszcze obecne w każdym domu, stosowano metody wydłużające trwałość mięsa, czerpiąc z natury. Obłożenie mięsa liśćmi świeżej pokrzywy, a następnie umieszczenie naczynia w chłodnym i ciemnym miejscu chroni mięso przed zepsuciem przez kilkanaście godzin. W podobny sposób działają warzywa o silnym zapachu i aromacie, takie jak czosnek, cebula czy chrzan.
Wołowinę, cielęcinę oraz dziczyznę można zabezpieczyć przed psuciem także poprzez zalanie ich kwaśnym mlekiem, serwatką lub maślanką. Ważne jest, by mięso było całkowicie pokryte płynem. Wierzch naczynia, w którym znajduje się mięso, należy przykryć obciążonym talerzykiem.
odpowiedź 9 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+1 głos
Zamroź świeże mięso jeśli wiesz, że całego od razu nie zużyjesz. Najlepiej najpierw podziel na porcje, będzie Ci później łatwiej. Ogranicz ilość powietrza w opakowaniu w którym mrozisz. No chyba, że masz wakowarkę/zgrzewarkę do specjalnych worków to wtedy mięso tak hermetycznie spakowane może i tydzień i półtora nawet bez problemu leżeć w lodówce. Tylko nie rób tego z mięsem któremu kończy się data bo to raczej nic nie da. I najważniejsze. Rozmrożonego mięsa nie mroź ponownie.
odpowiedź 9 listopada 2015 przez użytkownika kubanczyk (150)
+1 głos
Najlepiej zamrozić.
odpowiedź 4 grudnia 2015 przez użytkownika bst (46,816)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...