Uwielbiam surówkę z porem, serem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem do piersi z kurczaka. Oto przepis:
Składniki:
2 średnie pory (biała część);
250 g żółtego sera,
5 jaj;
Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
4 łyżki majonezu;
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
Szczypta cukru;
Sól i pieprz - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.
Kukurydzę odsączyć. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Do sałatki dodać majonez i śmietanę i wymieszać.
Sałatka nie wymaga przyprawiania. Opcjonalnie można ją posolić i popieprzyć.
Uwagi do przepisu:
Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić.
Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.
Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.
Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.