• Rejestracja

pierogi z kaszą gryczaną

robicie? jakie dokładnie? czy raczej nie lubicie?
pytanie zadane 3 sierpnia 2015 w Inne przez użytkownika inreii (130,575)

13 odpowiedzi

+5 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
nie cierpię, wprost nie znoszę takich pierogów, pachną mi sianem
odpowiedź 17 września 2015 przez użytkownika cezary (20,975)
wybrane 21 września 2015 przez użytkownika inreii
+4 głosów
Nie robiłam jeszcze
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika aagnieszkaa1 (24,282)
+4 głosów
robiłam raz dzieci polubiły ale ja nie za bardzo Kasza gryczana i ser biały w środku Chociaż one tak lubią to powinnam częściej robić :D
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika morena55 (13,273)
+5 głosów
Nie jadłem, nie wiedziałem że takie są.
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika maatttiiii (38,171)
+3 głosów
Nie robiłam ;) ale chętnie się skuszę jak podacie jakiś przepis
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez użytkownika Kiwi (34,513)
+1 głos
Nie lubimy kaszy gryczanej pomimo ze jest bardzo zdrowa
odpowiedź 8 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,770)
+4 głosów
jeszcze nie mam przepisu, ale jak dostanę to podeślę ;)
odpowiedź 16 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,575)
+1 głos
Opis przygotowania:
Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski", znowu zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać je na gazie, a potem zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać z kwaśną śmietaną lub z cebulką podsmażoną na maśle.
odpowiedź 14 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,684)
+2 głosów
Nie robie, nie jadłem
odpowiedź 6 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
+1 głos
Nie jadłam jeszcze.
odpowiedź 20 maja 2016 przez użytkownika bst (46,726)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,094 pytań

119,344 odpowiedzi

  1. AdrienneEic1

    140 Punkty

  2. Olidzia

    140 Punkty

  3. malwina25

    140 Punkty

  4. mira

    131 Punkty

...