Przetwory z cukinii

Robię pierwszy raz przetwory z cukinii Może macie jakieś dobre przepisy na marynowaną cukinię Bo taką zwykłą już zrobiłam Może jakieś sałatki ?
pytanie zadane 3 sierpnia 2015 w Inne przez użytkownika morena55 (13,273)

11 odpowiedzi

+4 głosów
nie robiłam nigdy przetworów z cukinii, chętnie spróbuję ;) u nas z cukinii to najczęściej robi się placki, ewentualnie faszerowaną cukinię jeszcze jemy
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
placki u nas też albo obtoczona w bułce tartej smażona ale ogórków mamy mało i chciałam coś  do obiadów zrobić na zimę
+3 głosów
Ja z cukinii po placuszki robiłam na gorąco.
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika aagnieszkaa1 (24,282)
+2 głosów
Najlepsza jest musaka, z ziemniakami, pomidorami i mięsem mielonym
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+4 głosów
Nie przepadam za cukinią. Nie lubię, więc nie pomogę.
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika maatttiiii (38,171)
+2 głosów
Jeszcze przepyszna jest z grilla
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+2 głosów
gulasz czy tam bigos się robi u nas z cukinii, cukinię gotuje się jak kapustę i dodaje koncentrat pomidorowy... dalej nie pamiętam
odpowiedź 17 września 2015 przez użytkownika cezary (20,973)
+2 głosów
pierwszy raz słyszę, że można zrobić coś takiego
odpowiedź 2 października 2015 przez użytkownika Kiwi (34,513)
+1 głos
Z grilla można spróbować
odpowiedź 2 października 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686)
0 głosów
Paluszki z cukinii- opis przygotowania:
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. Można udekorować koperkiem.
odpowiedź 14 listopada 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
+1 głos
Ja robię leczo.
odpowiedź 20 maja 2016 przez użytkownika bst (46,816)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...