Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

to może podacie nam przepis na ten syrop z czarnego bzu?

pytanie zadane 23 września 2013 w 6-12 miesięcy przez użytkownika Melka76 (26,953)

22 odpowiedzi

+8 głosów
swietne te przepisy, zrobię na pewno:)
odpowiedź 28 grudnia 2013 przez użytkownika bozena (55,908)
+8 głosów
może skorzystam z przepisów
odpowiedź 22 stycznia 2014 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+8 głosów
super przepisy :)
odpowiedź 31 stycznia 2014 przez użytkownika Mama Kini (40,494)
+8 głosów
Robie według podobnego przepisu jak mama Milena.
odpowiedź 31 stycznia 2014 przez użytkownika hkama (38,207)
+6 głosów
u mnie robi teściowa.
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez użytkownika mama30 (63,806)
+6 głosów
niestety nie mam, nigdy go jeszcze nie robiłam
odpowiedź 3 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+5 głosów
super przepis
odpowiedź 23 września 2015 przez użytkownika madziuńka (32,657)
+3 głosów
Robie podobnie jak według tych przepisów
odpowiedź 29 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
+3 głosów
Syrop z kwiatów bzu czarnego
Składniki:
- 30 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Kwiaty zerwać w pogodny dzień ( przetwór będzie bardziej aromatyczny ) , oczyścić z owadów, opłukać , osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Zalać cukier 4 szklankami wody i podgrzewać, stale mieszając aż powstanie syrop.
Ostudzić go do temperatury pokojowej, wsypać kwasek cytrynowy i wymieszać.
Kwiaty bzu włożyć do syropu i odstawić na 24 godziny.
Potem wyjąć je i osączyć.
Syrop przecedzić.
Przecedzony podgrzać do wrzenia i przelać do wyparzonych butelek lub słoików.
Przechowywać w chłodzie.
Nie należy spożywać niedojrzałych lub świeżo zerwanych owoców bzu. Owoce powinny być suszone bądź przetworzone – w procesie suszenia lub gotowania rozkładana jest szkodliwa sambunigryna (kwas pruski ).
Nie należy sporządzać z owoców bzu nalewek i win, gdyż w procesie fermentacji powstają trujące substancje.
odpowiedź 17 lutego 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

  1. Alexanndra

    184690 Punkty

  2. fikumiku

    139918 Punkty

  3. inreii

    130573 Punkty

  4. irena_mmm

    120823 Punkty

...
x