Robicie obiady na zapas?

Ja z racji tego że córka nie jadała słoiczków, gotowałam więcej zupy, porcjowałam i mroziłam na tzw "czarną godzinę". Mimo to, że staram się dobrze organizować sobie czas, czasem coś wypadnie i nie da się ugotować obiadu. Jakie Wy macie sposoby na "czarną godzinę"?
pytanie zadane 30 stycznia 2014 w Inne przez użytkownika Mama Kini (40,494)

25 odpowiedzi

+9 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
tak bardzo często mi się to zdarza mrożę i mam na "czarną godzinę" :) przyznam się że nawet źle się czuję gdy na wszelki wypadek czegoś nie mam
odpowiedź 19 maja 2015 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
wybrane 19 maja 2015 przez użytkownika Mama Kini
+11 głosów
ja nie robię na zapas ale jak niemam co podać to zawsze mam z jeden lub dwa słoiczki które zawsze mogę jej dać
odpowiedź 30 stycznia 2014 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+15 głosów
Mrożonki. Mrożę gotowe zupy i zupy jako podkład np. rosół.  Mrożony szpinak, bób, sosy do makaronu. Nawet chleb i masło mrożę.  Dzięki temu jadę raz lub dwa razy po większe zakupy. Przez te mrożenie moje dzieci podpatrzyły i mrożą śmietanę by jeść ją jak lody :-)
Zdarzyło mi się już szukać śmietanę po mimo, że jakieś pół godziny temu włożyłam ją do lodówki.
Po za tym w ten sposób sprawdziłam jakie masło rzeczywiście jest masłem :-) Ile w maśle wody :-) Jaki chleb jest prawdziwym chlebem a nie " nadmuchiwany chemią"
Mrożę ciasta np drożdżowe.  
Babcia przygotowuje mięso, pasztety i zamyka je w słoikach na gorąco. Pychota. Nawet smalec własnej roboty - zastępuje tym słodycze. Tak mówią naturalne metody żywieniowe.
odpowiedź 30 stycznia 2014 przez użytkownika Amja Mia (2,152)
+12 głosów
Mam słoiczek na takie sytuacje.
odpowiedź 30 stycznia 2014 przez użytkownika malgorzataz (14,674)
+9 głosów
Robię i mrożę, podobnie jak Amja Mia.
odpowiedź 30 stycznia 2014 przez użytkownika hkama (38,207)
+9 głosów
na zapas nie robię nigdy, z dnia na dzień jak coś zostanie to ogrzewamy i zjadamy. a jak nie mam czasu gotować to coś awaryjnego np. parówki,  makaron z sosem, jajecznica z podwójna szyneczką coś co szybko się robi w jednym garnku lub patelni:)
odpowiedź 30 stycznia 2014 przez użytkownika bozena (55,908)
+9 głosów
ja niestety nigdy nie mogłam się poratować słoiczkiem bo moja córka takich rzeczy nie jadała, na szybko to robimy coś dla siebie ale córka jest wybredna i jada tylko niektóre rzeczy więc mrożę to co lubi i wiem że zje
odpowiedź 31 stycznia 2014 przez użytkownika Mama Kini (40,494)
+11 głosów
nigdy nie mrożę zup ponieważ tracą wartości odżywcze jeżeli już mam naprawdę zajęty dzień zawsze znajdę czas aby ugotować ziemniaczka jajko i soróweczke z marchewki
odpowiedź 1 lutego 2014 przez użytkownika mistrzyni4145 (52,291)
+11 głosów
jak mała była malutka miała z 7 miesięcy to gotowałam jej obiadki na 2 dni a teraz codziennie jej gotuję
odpowiedź 3 lutego 2014 przez użytkownika teresa211186 (19,943)
+11 głosów
Co niedziele lub sobotę robię gar rosołu takiego wypaśnego i mrożę do w pojemnikach. Potem przez cały tydzień robię na nich zupki dla dzieciaków. Poza tym sos do bolognese, pierogi ruskie ale obgotowane chwilę, fasolkę po bretońsku dla mężatego i oczywiście krokieciki i bigosik.
odpowiedź 15 marca 2014 przez użytkownika mamuska (1,378)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...