Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

Przepisy na domowe słodkości?

Macie jakiejś swoje sprawdzone, które zawsze wychodzą nawet w zdezelowanym piekarniku :)
pytanie zadane 15 stycznia 2014 w 1 roczek przez użytkownika hkama (38,207)

30 odpowiedzi

+5 głosów
uwielbiam ciasto 3 bit na herbatnikach i biszkoptach, nie trzeba wcale używać piekarnika, wystarczy, żeby lodówka chłodziła jak trzeba :D
odpowiedź 27 lipca 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+6 głosów
Ja lubię ciasta na zimno.
odpowiedź 7 sierpnia 2015 przez użytkownika aagnieszkaa1 (24,282) 1 zgłoszenie
+6 głosów
Jabłecznik mhmmm
odpowiedź 12 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+5 głosów
Babeczki z cukiereczkami
odpowiedź 6 września 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686)
+4 głosów
Ciasteczka owsiane z czekoladą.
odpowiedź 13 listopada 2015 przez użytkownika bst (46,816)
+2 głosów
buleczki maślane
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
0 głosów
Ciasto rafaello z białą czekoladą:
Czas przygotowania: 60 min. |  kategoria: ciasta i desery
Przepyszne ciasto bez pieczenia o kremowej konsystencji, która idealnie komponuje się z aromatem wiórków kokosowych. Poezja smaku nie tylko dla wielbicieli sławnych pralinek.
 ekstra rafaello
Składniki
2 duże paczki krakersów
12 łyżek wiórków kokosowych
2 tabliczki białej czekolady
około litr mleka
200 g masła 82%
3 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
1.
MASA 1: w rondelku rozpuszczamy 2 białe czekolady z 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami cukru. Po wystudzeniu miksujemy to z połową ciepłego (w sensie - nie prosto z lodówki) masła.
2.
MASA 2: Trzy budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. W czasie gotowania dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń studzimy a następnie miksujemy z pozostałą połową ciepłego (w sensie - nie prosto z lodówki) masła.
3.
W prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy na dno warstwę krakersów. Posypujemy to 3 łyżkami wiórków kokosowych. Na to nakładamy masę nr.1. Potem ponownie krakersy i 3 łyżki wiórków. Następnie 2/3 masy budyniowej. Po tym ponownie krakersy i 3 łyżki wiórków. Na sam wierzch wykładamy pozostałą ilość masy budyniowej, całość posypujemy pozostałymi wiórkami i rozkruszonymi krakersami.
4.
Ciasto wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
odpowiedź 10 stycznia 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
0 głosów
Muffiny, z bananem, czekolada, truskawkami, malinami
odpowiedź 28 czerwca 2016 przez użytkownika Fumi (41,694)
0 głosów
Szyszki! Roztopić krówki i wymieszać z preparowanym ryżem. Nastepnie ulepić z nich kulki. Prawdziwe odpustowe szyszki!
odpowiedź 28 czerwca 2016 przez użytkownika Małgosia (26,226)
0 głosów
kiedyś robiłam słodkości ale teraz trzeba byc fit
odpowiedź 12 lipca 2016 przez użytkownika aksamitna1 (112,307)

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

  1. Alexanndra

    184690 Punkty

  2. fikumiku

    139918 Punkty

  3. inreii

    130573 Punkty

  4. irena_mmm

    120823 Punkty

...
x