• Rejestracja

Jakie przyprawy używacie w kuchni?

Sól nie zdrowa, kucharek vegeta to świństwo. Jak wy przyprawiacie aby było smaczne i zdrowe?
pytanie zadane 6 stycznia 2016 w Inne przez użytkownika mistrzyni4145 (52,291)

12 odpowiedzi

+4 głosów
Bardzo lubię potrawy z czosnkiem, bazylią i oregano. Wiadomo, że nie do wszystkich potraw to pasuje, więc używam i innych ziół. Warto nie tylko dodawać suszone zioła ale i świeże.

Co do soli to proponuję zastąpić tradycyjną kuchenną np. solą morską. Należy zwracać uwagę aby sól była nierafinowana i bez dodatku E 536 - będzie o tym informacja na opakowaniu.
odpowiedź 6 stycznia 2016 przez użytkownika inreii (130,575)
+2 głosów
My razem z mężem trujemy się solą ale dziecku nie solę potraw. Ponadto używam następujących przypraw (w zależności od potrawy): pieprz kolorowy, laskę wanilii, kurkumę, oregano, tymianek, bazylię, kminek, sypką paprykę słodką i chilli, kardamon, goździki, cynamon, koper, cząber, szczypiorek, pietruszka, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca i szafran.
odpowiedź 6 stycznia 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,684)
edycja 7 stycznia 2016 przez użytkownika Alexanndra
+2 głosów
Przyprawy, które ja najczęściej używam to ziele lubczyku (naturalne magi), zamiast soli, a jeśli już to wybieram sól morską, poza tym bazylia, oregano, pieprz, papryka...
odpowiedź 6 stycznia 2016 przez użytkownika danio (60,990)
+3 głosów
no ja używam sól , pieprz, bazylie, paprykę , czosnek , rozmaryn, tymianek , majeranek
odpowiedź 6 stycznia 2016 przez użytkownika marzena38 (55,162)
+3 głosów
szczerze mówiąc używam trochę kucharka, no taki mam smak i już, a co do przypraw to używam wieeelu, zależy jaka potrawa, ostatnio robiłam zupę tajską i tam np. imbi, trawa cytrynowa, kmin rzymski, kurkuma, kardamon. lubię przyprawy i dodaję ich sporo ;-)
odpowiedź 25 stycznia 2016 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+3 głosów
Uwielbiam bazylię, oregano,pieprz świeżo mielony, tymianek, jałowiec. Dużo zużywam liścia laurowego i ziela angielskiego do zup i mięs. Od czasu ciąży ograniczyłam sól i - dobrze mi z tym. Kocham czosnek, ale tylko, jak nie muszę potem z domu wychodzić ;-) Podobno świeża nać pietruszki (też niezastąpiona w rosołku) lub kawa zabijają ten ostry "oddech", próbowałam, niby tak, ale i tak wolę po czosnku nikomu nie chuchać.
Gorczyca - dodaję do mięs, ułatwia trawienie. Sól morska w młynku u mnie stoi długo, ale jest świetna. Sól cytrynowa i ziołowa - pycha do ryb.
Jeszcze wanilia, cynamon, imbir. Mmmm...
odpowiedź 16 lutego 2016 przez użytkownika JoannaMamaLenki (1,813)
+1 głos
Soli morskiej, pieprzu, papryki ostrej i łagodnej, bazylii, tymianku, majeranku, czosnku niedźwiedziego, pomidorów suszonych, oregano, gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól czosnkową, kminek i używam również świeżych ziół.
odpowiedź 4 marca 2016 przez użytkownika pink086 (69,230)
+1 głos
U nas ostatnio kuchnia jest bardzo delikatna, bo karmię i dużo przypraw nie mogę używać. Generalnie zioła, sól i pieprz.
odpowiedź 23 maja 2016 przez użytkownika bst (46,726)
0 głosów
zioła, sól, pieprz, papryka słodka troszkę papryki ostrej
odpowiedź 12 czerwca 2016 przez użytkownika anna28 (17,780)
0 głosów
ja używam wszystkich
odpowiedź 27 czerwca 2016 przez użytkownika fikumiku (139,918)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,121 pytań

119,260 odpowiedzi

  1. RosalindaVan

    140 Punkty

  2. wiktoria042

    130 Punkty

  3. siazka

    120 Punkty

  4. Magda01_2017

    120 Punkty

...