Standardowy syrop z cebuli - drobno posiekaną cebulkę układamy warstwami zasypując cukrem lub polewając miodem. Odstawiamy w ciepłe miejsce (lub do miseczki z ciepłą wodą), żeby wydzielał się sok. Pierwszą dawkę można podać już po godzinie - dwóch od przyrządzenia. Syrop należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Potem traci swoje właściwości.
Syrop z selera na kaszel - mniej intensywny w smaku niż syrop z cebuli czy czosnku o właściwościach łagodzących uporczywy kaszel. To istna bomba witaminowa. Selery zawierają witaminę A, B, E, C i PP, a także inne składniki mineralne – potas, wapń, cynk, żelazo.
Uproszczony przepis na syrop z selera - plastry selera rozkładamy w małej misce, zasypujemy cukrem, zostawiamy na noc. Sok, który się wydzieli podajemy dziecku. Wersja "trudniejsza": myjemy dużego (ale nie wysuszonego w środku!) selera, przecinamy go na 1/4 wysokości. W większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu. Mniejszy kawałek selera posłużyć ma za "przykrywkę". Selera odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku godzinach syrop z selera gotowy.
Herbatka z kwiatu lipy - lipa ma działanie napotne, więc doskonale sprawdza się w przypadku chorób, którym towarzyszy gorączka. Napar z kwiatu lipy łagodzi też kaszel. Najlepiej oczywiście zamiast torebek, zaparzyć 2 łyżki suszonych kwiatów lipy i przecedzić po kilkuminutowym parzeniu.
Mleko z masłem i miodem - do gorącego, przegotowanego mleka dodać łyżkę masła i miodu, można też wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Po przecedzeniu przez sitko, należy wpić ciepły napój, a suchy, uporczywy kaszel, zacznie się wkrótce pięknie "odrywać".