Trembaliki drobiowe:
Składniki
ilość porcji: 8
-1/2 kurczaka
-1 marchewka
-1 pietruszka
-1 seler
-1 łyżka soli
-3-4 ziarna pieprzu
-2-4 ziarna ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-20 g żelatyny
-1 litr przegotowanej wody
-1 jajko ugotowane na twardo
-1 ogórek konserwowy
-1 puszka zielonego groszku
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 1godz. › +4godz. tężenie › Gotowe w: 5godz.30min.
Kurczaka umyć i włożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe). Gotować przez godzinę.
Mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Warzywa pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w wodzie.
Jajko i ogórka pokroić w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy.
Mięso wymieszać z warzywami i jajkiem. Rozłożyć do miseczek. Zalać żelatyną i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Przed podaniem przełożyć na talerzyki.