Masa Solna Przepis:
- 200g mąki
- 200g soli
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania masy solnej:
Mąkę należy wymieszać z solą, a następnie dodawać wodę. Trzeba jednak zwrócić uwagę, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Wodę należy zatem dodawać bardzo wolno. Mamy wówczas kontrolę nad konsystencją całej masy. Aby dobrze ją wyrobić najlepiej ugniatać w misce. Wówczas możemy mieć pewność, że nic się nie wysypie i nie wyleje, a wszystkie składniki masy zostaną dobrze połączone. Wyrabiamy około 5-10 minut, aż masa stanie się plastyczna i będzie można z niej wykonywać wszystko, co podpowiada nam wyobraźnia.Ilość wody dodawanej do masy uzależniona jest od gatunku mąki, której użyjemy. Jeżeli trzeba dodać dwukrotnie więcej wody niż w przepisie, to rodzaj, który zastosowaliśmy nie nadaje się do przygotowania masy solnej. Warto wówczas wybrać inny gatunek, aby figurki były piękne i mogły wyschnąć bez większych trudności. Duża ilość wody w masie może doprowadzić do pękania figurek lub tworzenia się pęcherzy na ich powierzchni podczas suszenia, dlatego powinniśmy tego unikać.