masa marcepanowa

zna ktoś przepis na taką masę? taką do robienia dekoracji np. na tort. ale chodzi mi TYLKO O SPRAWDZONY PRZEPIS :) nie taki spisany z google:) bo kiedyś sama spisałam i wyszło co wyszło czyli nic nie wyszło:(
pytanie zadane 23 października 2013 w Inne przez użytkownika olamama2 (66,862)

19 odpowiedzi

+13 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
to jest też przepis z internetu ale jest sprawdzony naprawdę polecam;)


Masa cukrowa
[proporcje do otrzymania ok. 600 g masy cukrowej]

Składniki:

    ok. 80 dag cukru pudru
    50 g glukozy spożywczej (w proszku)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
    olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)


Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Po czym podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam dokładnie, nie gotuję. Następnie dodaję margarynę i zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wtedy dodaję kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiewam przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączę otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszam wszystko łyżką, a potem wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha dodaję trochę margaryny. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą oliwy, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk.
Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i oblekam go tą masą. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek robię mniejsze ozdoby.

 Rady:

1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest używać barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę.

2. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką, ponieważ śmietana rozpuszcza masę cukrową.

3. Nie można kłaść na masę cukrową niektórych świeżych owoców (np. ananasów i kiwi).

4. Ozdoby można przyklejać za pomocą :

    lukru (z cukru pudru i wody)
    samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy
    masy maślanej lub budyniowej
    specjalnego jadalnego kleju
    rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się przy dużych ozdobach)


5. Przed pokryciem tortu masą cukrową można go schłodzić w lodówce - wtedy tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.

6. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej. Po zrobieniu należy od razu włożyć ją do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć. Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce.
Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić, aż do uzyskanie gładkiej konsystencji lub włożyć na kilka sekund do mikrofali (dosłownie 3-4 sekundy) .

podobno zamiast barwników można użyć galaretki jutro będę testowała więc dam znać jaki efekt;)
odpowiedź 25 października 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
wybrane 25 października 2013 przez użytkownika olamama2
+13 głosów
na prawdę nikt z was nie robił tej masy? widział piękne rzeczy które można z niej wyczarować:) trochę zdolności plastyczny posiadam więc do pełni szczęścia jest mi potrzebny tylko sprawdzony przepis:) no to kto zdradzi tajemniczą recepturę?:)))
odpowiedź 24 października 2013 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+13 głosów
ja nigdy nie robiłam więc też czekam na przepis
odpowiedź 24 października 2013 przez użytkownika mama Milena (50,647)
+14 głosów
ja mam tylko na masę cukrową
odpowiedź 24 października 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+13 głosów
a masa cukrowa to ... do czego można wykorzystać? tez do dekoracji? jeśli mogę prosić o przepis:)???
odpowiedź 24 października 2013 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+14 głosów
na tort taka gładka masa. można z niej lepić jutro odszukam i podam :)
odpowiedź 24 października 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+14 głosów
o wielkie dzięki! zapiszę i schowam:) za 2 miesiące na urodziny cory zrobię, bo ostatnio robiłam- całkowity nie wypał:( jakaś lepka masa wyszła, a niby miał być sprawdzony:/ i koniecznie daj znac jak wyszło:) ja galaretek używam do barwienia kremów do tortów, wychodzą blade kolory, nie takie intensywne i żywe jak po barwniku w proszku.
odpowiedź 25 października 2013 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+12 głosów
jutro właśnie miałam zrobić wersję testową z barwnikami z galaretek wiec muszę wrócić do starej wersji i zamówić barwniki bo zostały mi tylko 3 tyg do urodzin córki i zrobienia peppy :))
odpowiedź 25 października 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+12 głosów
proszę bardzo :)
odpowiedź 25 października 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+10 głosów
je tez robiłam ze trzy raz z internetu przepis brałam i każdy był do kitu:(
odpowiedź 10 stycznia 2014 przez użytkownika bozena (55,908)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...