SAŁATKA OWOCOWA ZE ŚMIETANĄ - składniki:
-po 1 jabłku
-gruszce i brzoskwini
-jagody lub maliny
-rodzynki namoczone w wodzie
-ananas (świeży albo z puszki)
-1 łyżka soku z cytryny
-odrobina płynnego miodu (np. lipowego)
-2 łyżki śmietany 30-procentowej ubitej na sztywno
Sposób przygotowania: Jabłko, gruszkę i brzoskwinię pokroić w dużą kostkę, wymieszać z jagodami namoczonymi razem z rodzynkami w alkoholu, skropić sokiem z cytryny i polać miodem. Przybrać dużym kleksem bitej śmietany.
ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI - składniki:
-300 g filetu z łososia
-opakowanie makaronu chińskiego (ryżowy lub sojowy - 100g)
-2 łyżeczki miodu
-ok 5 łyżek sosu sojowego
-sok z 1 limonki
-1/2 papryki słodkiej
-ok 9 truskawek
-3 duże garści szpinaku
-1 dojrzałe awokado
-ok 1.5 łyżki sezamu (lekko uprażonego na suchej patelni)
-opcjonalnie listki świeżej kolendry do posypania.
Sposób przygotowania: Filet z łososia zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki i 1 łyżeczką miodu, odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę (lub całą noc, jeśli mamy czas). Następnie rybę gotujemy na parze przez ok 15-20 minut (ew. można upiec w piekarniku pod przykryciem). Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut). Truskawki kroimy w plasterki, tak samo awokado. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę paprykę. Kiedy łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji szpinaku, następnie po ok 3 truskawki, 1/3 awokado i 1/3 łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy sezamem.