pierniczki świąteczne ile wcześniej je przygotować ?

pytanie zadane 7 grudnia 2014 w Inne przez użytkownika martynka002 (56,536)

18 odpowiedzi

+7 głosów
Ja zamierzam z córą robić w sobotę, W innym poście pisałam o prośbę o sprawdzone przepisy ale cisza:(
odpowiedź 8 grudnia 2014 przez użytkownika aniunia811 (48,406)
piernik - 1kg mąki poznanskiej , 1/2 kostki palmy , 3 jajka , 1/2kg cukru , 1/8 kg miodu , 1i1/2 łyzeczki sody oczyszczonej , 2 paczki przyprawy do piernika WYKONANIE połowę cukry zrobić karmel i zalać 1 szklanką gorącej wody. Do tego dodać palmę miód i przyprawę i razem rozpuścić. Mąkę i resztę cukru wsypać do iski do tego wlać ostudzony karmel z tłuszczem , sodą i rozpuścić w łyżce zimnej wody , roztrzepać jajka. Wygnieść ciasto i zostawić do następnego dnia. Rozwałkować ciasto , zrobić pierniki i piec w piekarniku 180*
+8 głosów
Pierniczki powinny odleżeć z 3-4 tygodnie.
Ja już swoje zrobiłam dawno temu :)
Leżą i czekają :)
Jeszcze musze je przyozdobić lukrem :)
odpowiedź 9 grudnia 2014 przez użytkownika MamaWi (53,285)
+8 głosów
Są różne przepisy na pierniki. jedne są miękkie od razu inne dopiero po pewnym czasie. Jeśli nie ma się wcześniej czasu to najlepiej pierniki od razu po upieczeniu polukrować i włożyć do pojemnika. W ten sposób zmiękną nawet po 3 dniach.
odpowiedź 9 grudnia 2014 przez użytkownika teresa211186 (19,943)
+7 głosów
my nie pieczemy pierników, ale mysłe że z tydzień wcześniej.
odpowiedź 16 grudnia 2014 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+8 głosów
Ja robiłam tydzień wcześnie i zdecydowanie za późno. Choć może i przepis nie był za dobry, bo nadal są jeszcze twarde :/
odpowiedź 5 stycznia 2015 przez użytkownika Monia8510 (29,845)
+7 głosów
ja nie jestem specjalistą od pieczenia, ale slyszałam ze pierniczki lubią troche poleżec...
odpowiedź 25 lutego 2015 przez użytkownika magdab (36,208)
+7 głosów
dostalam fajny przepis na takie pierniczki karmelowe, pyszne pieklam tydzien wczesniej
odpowiedź 6 maja 2015 przez użytkownika martynka002 (56,536)
+6 głosów
jeżeli to mają być kruche lukrowane pierniczki to możesz je zrobić nawet w lipcu i szczelnie zamknąć :) takie "sucharki" bardzo długo nadają się do spożycia jeśli są odpowiednio przechowywane, np w blaszanym pudełku.
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
+6 głosów
Tydzień musisz im dać
odpowiedź 15 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
+6 głosów
Tydzień musisz im dac
odpowiedź 15 sierpnia 2015 przez użytkownika Zielonomi (114,810)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...