Syrop z kwiatów bzu czarnego
Składniki:
- 30 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Kwiaty zerwać w pogodny dzień ( przetwór będzie bardziej aromatyczny ) , oczyścić z owadów, opłukać , osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Zalać cukier 4 szklankami wody i podgrzewać, stale mieszając aż powstanie syrop.
Ostudzić go do temperatury pokojowej, wsypać kwasek cytrynowy i wymieszać.
Kwiaty bzu włożyć do syropu i odstawić na 24 godziny.
Potem wyjąć je i osączyć.
Syrop przecedzić.
Przecedzony podgrzać do wrzenia i przelać do wyparzonych butelek lub słoików.
Przechowywać w chłodzie.
Nie należy spożywać niedojrzałych lub świeżo zerwanych owoców bzu. Owoce powinny być suszone bądź przetworzone – w procesie suszenia lub gotowania rozkładana jest szkodliwa sambunigryna (kwas pruski ).
Nie należy sporządzać z owoców bzu nalewek i win, gdyż w procesie fermentacji powstają trujące substancje.