Jakiego wywaru używacie do przygotowania zup?

Jakiego wywaru używacie do przygotowania zup? Jak go przygotowujecie? Dodajecie kostek dostępnych na rynku, czy jest to np. wywar z samych warzyw, czy miesno-warzywny?
pytanie zadane 17 stycznia 2014 w Inne przez użytkownika hkama (38,207)

29 odpowiedzi

+9 głosów
Ja robię zupy na wywarze z mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodaję trochę przypraw do smaku. Zazwyczaj jest to sól, pieprz lub vegeta.
odpowiedź 17 marca 2014 przez użytkownika adata22 (32,456)
+9 głosów
Na kostkach nigdy nie robię. Wywary z mięsa i warzyw, jak mi się bardzo spieszy to na "jarzynce".
odpowiedź 30 czerwca 2014 przez użytkownika Joasia30 (8,236)
+8 głosów
Wywar z ugotowanej włoszczyzny. Nie kupuję gotowych kostek, bo to sama chemia i sól. Zdarzyło mi się kupić raz kostkę warzywną BIO, nie zawierała żadnej chemii, ale była droga.
odpowiedź 4 października 2014 przez użytkownika marrika (29,451)
+9 głosów
Drogie mamy dodajecie kostki rosołowe do zup, a zastanawiałyście się co w nich jest? W życiu nie podam tej trucizny swoim dzieciom, a zupy przygotowuję na mięsku domowego chowy ( kurka, kurczak, królik, gołąb, wieprzowinka, a od sąsiadów przepiórka). Vegety też używam niewiele, bo tam to w zasadzie sama sól i często sztuczne dodatki.
odpowiedź 16 listopada 2014 przez użytkownika daracz (48,398)
Przecież większość z nas napisała, że kostki nie używa, a ja napisałam, że raz użyłam kostki BIO :P Nie każdy ma dostęp do mięsa domowego chowu, a po drugie, u nas mięsa się nie je. P.S. Jeśli już wchodząc w szczegóły, to mięso wcale nie jest zdrowe, spójrz na piramidę żywienia, gdzie ono się znajduje, a zwłaszcza czerwone...
+8 głosów
Gotuję na wywarze warzywnym, bez sztucznych dodatków :)
odpowiedź 17 listopada 2014 przez użytkownika hkama (38,207)
+9 głosów
z kości zazwyczaj lub z warzyw
odpowiedź 18 grudnia 2014 przez użytkownika mama_28 (59,613)
+8 głosów
z mięsa i warzyw ;)
odpowiedź 10 lutego 2015 przez użytkownika martynka002 (56,536)
+8 głosów
Używałam (i nadal używam) wyłącznie samodzielnie gotowanych wywarów mięsno - warzywnych. Nie używaj kostek rosołowych, ani innych zupek w proszku, szczególnie dla małego dziecka, przecież to sama chemia!
odpowiedź 16 marca 2015 przez użytkownika Zabapacyna (30,724)
+7 głosów
wszystko robię na rosole.
odpowiedź 16 marca 2015 przez użytkownika marzena38 (55,162)
+7 głosów
Mój synek ma 9 miesięcy i wreszcie zaczął jeść zupy bo od 2 miesięcy nie chciał ich spożywać. Gotuję je na wywarze z warzyw, królika, piersi z kurczaka, cielęciny lub wołowiny. Dla mnie przyprawy typu: maggi, vegety, kostki rosołowe nie istnieją. Nawet dla mnie i męża przygotowuję wywar z namacalnych mięch (np. kości, udka z kurczaka) ponieważ nie chcę Nas truć chemią.
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...